Dodentol na aardbeving Turkije blijft stijgen

In Turkije zijn al 279 doden geteld na de aardbeving van gisterenmiddag in het zuidoosten van het land. Reddingswerkers hebben de hele nacht doorgewerkt om overlevenden vanonder het puin te halen.

De aardbeving had volgens de laatste berichten een magnitude van 7,2. Er zijn inmiddels ook al meer dan 100 naschokken waargenomen. De steden Van en Ercis, aan het Van-meer, zijn het zwaarst getroffen. In Van vielen meer dan 100 doden, in Ercis volgens de laatste cijfers 117. Er zijn ook meer dan 1.300 gewonden gevallen.

Er wordt verwacht dat het aantal doden nog verder zal oplopen, aangezien veel mensen vermoedelijk nog onder het puin van de ingestorte gebouwen liggen. Honderden mensen worden nog vermist.

Niet alleen in de steden wordt voor meer doden gevreesd, ook in de dorpen in het onherbergzame gebied. Vele huizen zijn daar nog van modder gebouwd, waardoor ze veel kwetsbaarder zijn voor aardbevingen. Volgens de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die het getroffen gebied al heeft bezocht (eerste foto in tekst), zijn zowat alle huizen in die dorpen ingestort.

De Rode Halve Maan, de tegenhanger van het Rode Kruis, heeft 100 experts naar de getroffen regio gestuurd. Ook twee bataljons van het Turkse leger werden ter plaatse gestuurd.

Reddingswerkers hebben de hele nacht doorgewerkt om overlevenden of lichamen vanonder het puin te halen. Ze maakten daarvoor gebruik van spaden en toortsen, maar groeven vaak ook met hun handen. De reddingsoperatie verliep afgelopen nacht soms moeilijk door de stroomonderbrekingen als gevolg van de aardbeving.

In Ercis werden twee tentenkampen opgezet voor mensen die geen dak meer boven hun hoofd hebben. Het getroffen gebied is een bergachtige streek en 's nachts is het er bitterkoud. In totaal werden zo'n 4.000 tenten en 11.000 dekens naar het gebied gebracht. Ook kacheltjes en eten worden geleverd. Uit de getuigenis van een verpleegster aan CNN Turkije blijkt dat het ziekenhuis in de stad zodanig is beschadigd dat mensen in de tuin worden verzorgd.

Verschillende landen, waaronder buurland Armenië en Israël, twee landen waarmee Turkije tegenwoordig gespannen relaties heeft, hebben al hulp aangeboden. De Turkse premier Erdogan bedankte de landen voor de hulp, maar benadrukte dat Turkije de ramp voorlopig zelf aankan.