Eerste asbestproces tegen Eternit start

Voor de burgerlijke rechtbank in Brussel start vandaag het eerste asbestproces in ons land. Françoise Jonckheere woonde in de buurt van de fabriek van Eternit in Kapelle-op-den-Bos. Daar werd asbestcement geproduceerd. Jonckheere is in 2000 overleden, haar zonen zetten het proces voort.

Zowel Françoise Jonckheere als haar man Pierre Jonckheere zijn gestorven aan "asbestkanker", in medische termen: mesothelioom (longvlieskanker), een ongeneeslijke vorm van kanker die wordt veroorzaakt door asbest.

Pierre Jonckheere was 30 jaar lang ingenieur in de Eternit-fabriek van Kapelle-op-den-Bos. Hij is in 1987 overleden.

Françoise Jonckheere is in 2000 overleden aan dezelfde kanker. Mesothelioom kan tot 30 jaar na het inademen van de asbestvezels uitbreken. De vrouw heeft zelf nooit in de fabriek gewerkt en is dus een "omgevingsslachtoffer". Nog voor haar dood heeft ze een proces aangespannen tegen de vroegere werkgever van haar man, Eternit. Na haar dood zijn ook twee van haar vijf zonen gestorven aan asbestkanker.

Haar drie andere zonen zetten het proces in haar naam voort. Een van haar overlevende zonen, Erik Jonckheere, was gisteren nog aanwezig op een persconferentie van Abeva, de vereniging van asbestslachtoffers (foto). Volgens Abeva sterven er naar schatting jaarlijks 800 mensen aan asbestkanker.

Asbest in EU verboden maar nog overal te vinden

Eind 20e eeuw werd het gebruik van asbest verboden in de Europese Unie. Bij ons werd het koninklijk besluit daarover van kracht eind 2001. Asbest werd bij ons meer dan 100 jaar gebruikt en wordt nog altijd gebruikt in ontwikkelingslanden in de bouw omdat asbest sterk is, slijtvast, isolerend en goedkoop.

Asbestcement, zoals Eternit maakte, werd onder meer gebruikt in golfplaten, rioolbuizen, schoorsteenpijpen, dakleien en heel wat andere bouwmaterialen. Het is dus nog altijd overal aanwezig in huizen en andere gebouwen. Zolang asbestvezels gekapseld blijven in het materiaal, is de aanwezigheid van asbest onschadelijk. Maar als het materiaal (een daklei of golfplaat) beschadigd is of niet langer in goede staat is, kunnen asbestvezels vrijkomen.