Ergste watersnood in 50 jaar in Thailand

28 van de 77 Thaise provincies hebben te kampen met zware overstromingen. Die zijn het gevolg van de moessonregens van de voorbije zomer. Ook delen van de hoofdstad Bangkok staan onder water.

Zo'n 1,6 miljoen hectare staat onder water in Thailand. Dat is een gebied ongeveer even groot als heel Koeweit. 2,45 miljoen Thais ondervinden gevolgen van de watersnood, die al 356 mensenlevens heeft geëist.

In de hoofdstad Bangkok zijn een aantal voorsteden zwaar getroffen en hebben tienduizenden mensen hun woonst moeten verlaten. Ze vinden onder meer onderdak in de terminal van de binnenlandse luchthaven Don Muang. Als het waterpeil nog stijgt, zullen ze echter een ander toevluchtsoord moeten zoeken, want nu al staan een aantal wegen in de buurt van de luchthaven onder water.

Het water wordt onder meer aangevoerd door de Chao Praya-rivier, die dwars door Bangkok stroomt. De autoriteiten proberen nu het overtollige water uit de overstroomde gebieden stroomopwaarts om te leiden ten oosten en ten westen van de hoofdstad, richting zee. 

Sommige Thais zijn ontstemd dat de autoriteiten hun inspanningen vooral concentreren op Bangkok, maar volgens gouverneur Sukhumbhand Paribatra is dat ook nodig omdat de hoofdstad het economische hart van het land is. Waarnemers voorspellen een negatieve groei van 2 procent als Bangkok onder water loopt.