Funeral Award voor urnenbos Schoonselhof

Het Antwerpse stadsbestuur heeft een internationale Funeral Award gewonnen. Dat is een belangrijke onderscheiding voor het beleid dat de stad voert op de stedelijke begraafplaatsen. Vooral het unieke urnenbos op begraafplaats Schoonselhof in Wilrijk, heeft de doorslag gegeven, zegt schepen voor Begraafplaatsen Guy Lauwers.

Volgens Lauwers is de Funeral Award een erkenning voor het innoverende beleid dat zijn stad tracht te voeren. Het urnenbos is sinds begin dit jaar in gebruik. Overledenen kunnen er (gratis) worden bijgezet in een composteerbare urne in het bos. "Je wordt er terug één met de natuur", aldus de schepen.

De nabestaanden nemen afscheid onder een verhoogde lovergang, terwijl de urne 75 cm diep wordt bijgezet. Het bos zelf mag niet worden betreden en er worden uiteraard geen graftekens of ornamenten gezet. Enkel aan de rand van het bos mogen bezoekers wandelen of een bloemstuk zetten.

In totaal nomineerde de jury in België en Nederland 26 personen, bedrijven, steden en gemeenten. De awards worden uitgereikt aan de meest vernieuwende uitvaartprojecten- en producten in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Engeland en Frankrijk.