Griekse bankaandelen gaan fors onderuit

Op de beurs van Athene zijn de aandelen van de grote Griekse banken vanochtend fors in het rood geopend. Op een bepaald ogenblik waren er verliezen van meer dan 20%.

Er werd nerveus uitgekeken naar wat de aandelenbeurzen maandag zouden uitspoken, maar over het algemeen valt dat in Europa nog wel mee. De BEL20 eindigde vandaag 1,07 procent hoger, de CAC40 in Parijs 1,55 procent, de AEX in Amsterdam 0,86 procent, de DAX in Frankfurt 1,41 procent en de FTSE 100 in Londen 1,08 procent.

Op de beurs van Athene was het beeld echter totaal anders. Vanochtend gingen de bankaandelen daar gemiddeld tussen de -15 en de -20% achteruit. Vooral de Nationale Bank van Griekenland (een privébank), Alpha Bank en Piraeus Bank moesten veel van hun waarde prijsgeven.

Aanleiding is de vrees dat de Europese banken niet 21%, maar wel 50 tot 60% van hun vorderingen op Griekse staatsbons zouden moeten inleveren. De Griekse banken hebben samen voor 44 miljard van dat overheidspapier in hun bezit.

Sommige media vrezen dat die banken nu onder Europese voogdij zullen komen of dat ze genationaliseerd moeten worden. Twee banken, Geniki en Emporiki, zijn in handen van respectievelijk de Franse banken Société Générale en Crédit Agricole.