Italiaanse regering houdt spoedberaad

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi en zijn regering houden spoedberaad. Ze zoeken nieuwe maatregelen om de economie te stimuleren. Berlusconi denkt onder meer aan een hogere pensioenleeftijd, maar coalitiepartner Lega Nord is daar tegen.

Berlusconi gaf vandaag een sneer naar zijn collega's Angela Merkel en Nicolas Sarkozy, die hem gisteren op de Europese Top een duidelijke waarschuwing gaven dat Italie ernstiger werk moet maken van besparingen en hervormingen.

Berlusconi zei dat Italie geen lessen te leren had en dat de Italiaanse economie gezond is. De berichten over de slechte toestand worden verspreid door de linkse pers, zei Berlusconi.

De andere landen van de eurozone zijn echter bang dat Italie met zijn schulden de weg opgaat van Griekenland, Portugal en Ierland, met dat verschil dat noodsteun aan Italie bijna niet doenbaar is. Italie is de derde economie van de eurozone en een reddingsplan zou veel te veel kosten.