Onderofficier krijgt 15 maanden voor aanranding

Een onderofficier van de marine is veroordeeld tot 15 maanden cel met uitstel voor de aanranding van de eerbaarheid van een studente. De feiten vonden plaats in de zomer van 2007 op het onderzoeksschip Belgica. De onderofficier heeft de feiten altijd betwist.

"Hij heeft wel bekend dat er lichamelijk contact was, maar dat het met toestemming van de andere partij is geweest", zegt de advocaat van de onderofficier, Pieter Coucke. "Wellicht is de rechtbank van oordeel geweest dat die toestemming er niet was, zodanig dat zij van oordeel zijn dat er aanranding van eerbaarheid geweest is. Gezien er geen enkel feit is dat aannemelijk maakt dat een verkrachting zou hebben plaatsgevonden, ga ik ervan uit dat de rechtbank op basis van die gronden heeft besloten om mijn cliënt vrij te spreken voor de verkrachting."

De onderofficier moet het slachtoffer 2.000 euro schadevergoeding betalen. De militair is inmiddels met pensioen. Volgens sommigen probeerde de commandant van het schip de feiten in de doofpot te stoppen, maar het ministerie van Defensie ontkent dat.