Toch geen Chinees geld voor Saab

Swedish Automobile, het Nederlandse moederbedrijf van de Zweedse autoproducent Saab, ziet geen heil meer in samenwerking met twee Chinese autobedrijven. Die zouden zich niet houden aan de afspraken.

Eerder hadden de Chinese bedrijven Youngman en Pang Da beloofd om 245 miljoen euro in Swedish Automobile te stoppen. In ruil zouden ze een belang van 53,9% in die groep krijgen.

Daar is echter niets van in huis gekomen omdat die twee bedrijven de toestemming van de Chinese overheid moesten krijgen en die bleef maar talmen.

Daarop heeft Swedish Automobile de twee Chinese bedrijven nu wandelen gestuurd. Volgens Swedish Automobile komen ze hun afspraken niet na en waren ze enkel uit op de overname van Saab. Ze zouden overigens een laag bod op Saab hebben uitgebracht, maar de curator van de autoproducent heeft dat afgewezen.

Door het afspringen van de deal komt nu wel het gerechtelijk akkoord dat Saab eerder had gekregen, opnieuw op de helling. De productie ligt al maanden stil uit geldgebrek en na veel touwtrekken was er onlangs een gerechtelijk akkoord toegestaan.