Van wasbord naar blubberbuik en terug

Het is de omgekeerde wereld: fitnessfanaat en trainer-begeleider Drew Manning besloot in mei om alle oefeningen en gezond eten overboord te gooien, met de bedoeling te voelen wat een zwaarlijvig persoon voelt, vooraleer die zich bij hem aanbiedt om kilo’s kwijt te geraken. Ruim vijf maanden later toont de weegschaal ruim 32 kilogram meer. "De kilo’s komen erbij, maar zijn zelfvertrouwen bereikt een dieptepunt", aldus zijn vrouw Lynn, die uitkijkt naar het keerpunt, voorzien op 5 november. Want de kilo’s moeten er terug af.

Het steeds dikker worden van de vader van 2 kinderen kan gevolgd worden op de website van Manning, Fit2Fat2Fit. Zijn experiment heen en terug legt hij als volgt uit: "Ik heb er geen verstand van wat het betekent om jezelf te laten gaan en slechte eetgewoontes te hebben. Mijn plan is om me volledig te laten gaan, met een dieet dat geen enkele beperking heeft. Bovendien zal ik gedurende zes maanden geen enkele fitnessoefening doen. Daarna zal ik de andere weg opgaan, namelijk mensen tonen hoe je opnieuw fit kunt worden."

"Meer bijgekomen dan verwacht"

In mei startte hij met zijn experiment. Ruim 5 maanden later is hij liefst 32 kg zwaarder, inclusief "mannelijke borsten die schommelen" en "gepuf en gehijg bij het nog maar de trap naar boven nemen".

Echtgenote Lynn op ABC News: "Hij kreeg altijd maar dezelfde opmerkingen van zijn klanten. "Jij weet echt niet hoe het voelt." Of, "Jij bent duidelijk nooit zwaarlijvig geweest en hebt nooit een eetverslaving gehad." En om eerlijk te zijn: hij heeft ook nooit een dergelijke verslaving gehad." Het was zeker en vast niet de makkelijkste weg die hij zichzelf oplegde: "Naarmate hij dikker werd, kreeg zijn zelfvertrouwen meer en meer een deuk en werd het tot een minimum herleid. Hij werd erg lui, hielp niet langer in het huishouden."

Lynn kijkt dan ook uit naar de ommekeer. "Ja, dat hij weer gewicht verliest, dat is de dag waar ik naar uitkijk. Al moet zowel mijn echtgenoot als ikzelf toegeven dat we bang zijn voor dat proces, vooral omdat hij meer bijgekomen is dan we aanvankelijk gedacht hadden." Drew zou een 6-tal kilogram meer zijn bijgekomen dan vooraf voorzien. Intussen is ook zijn bloeddruk te hoog, wat dan weer zorgen baart bij de artsen die hem begeleiden.

Over enkele weken zal met de weg terug gestart worden ("I want the old Drew back"), met als enige bedoeling aan mensen met een gewichtsprobleem te bewijzen dat door een aangepast dieet en door fitnessoefeningen een "idealer" gewicht bereiken wel degelijk haalbaar is.

lees ook