Vereffening "kost Vlaanderen 265 miljoen euro"

De vereffening van de Gemeentelijke Holding, die zaterdag door de raad van bestuur werd aanvaard, zal de Vlaamse overheid ongeveer 265 miljoen euro kosten. Dat heeft Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) gezegd in "De ochtend" op Radio 1.

De vereffening van de Gemeentelijke Holding zou zo'n 800 miljoen euro moeten opbrengen. De schulden die overblijven, zullen onder de verschillende overheden verdeeld worden. De drie gewesten zouden daarbij samen 570 miljoen euro voor hun rekening nemen, werd afgelopen weekend bekendgemaakt.

In "De ochtend" zette Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters de kosten voor Vlaanderen vast op 265 miljoen euro. De Vlaamse regering zal nu bekijken hoe ze die kosten gaat opvangen. De factuur voor de Gemeentelijke Holding overstijgt in elk geval de ruimte voor nieuw beleid die er in de Vlaamse begroting voor 2012 is - namelijk 230 miljoen euro.

"We moeten in de Vlaamse regering bekijken wat we kunnen doen om die problemen weg te werken. We hebben bijvoorbeeld dit jaar nog een betalingsbuffer om onverwachte facturen te betalen van 50 miljoen euro die, denk ik, nog niet is gebruikt en die we kunnen aanspreken", aldus Muyters. Als de kosten niet kunnen worden opgevangen, komen ze bij de schuld die Vlaanderen nu heeft.

De N-VA-minister staat niettemin achter het vereffeningsscenario van de Gemeentelijke Holding. Een faillissement moest vermeden worden om de verliezen voor alle betrokkenen maximaal te beperken, argumenteerde hij.

Dat er voor een vereffening is gekozen en niet voor een faillissement, maakt ook wel dat er geen gerechtelijk onderzoek komt naar de aansprakelijkheid van bestuurders. Muyters benadrukt dat dit niet de reden is waarom voor een vereffening is gekozen. Hij wijst erop dat de aansprakelijkheidskwestie door het parlement onderzocht kan worden.

In het Vlaams Parlement starten dinsdag hoorzittingen over het Dexia-dossier. De federale Kamer houdt woensdag nog hoorzittingen en beslist daarna of er eventueel een onderzoekscommissie komt.