Volkswagen de grootste autoproducent

De Duitse groep Volkswagen zou dit jaar het Japanse Toyota verdringen als grootste autoproducent ter wereld. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van een aantal consultancybedrijven.

De cijfers van een aantal consultants uit de sector zijn gepubliceerd door The Financial Times en De Tijd. Daaruit blijkt dat de groep Volkswagen afstevent op een verkoop van 7,8 miljoen auto's, goed voor een marktaandeel van 10,5%.

Dat geldt dan wel voor de hele Volkswagen-groep, dus ook voor de merken Audi, het Tsjechische Skoda, het Spaanse Seat, het Britse luxemerk Bentley en de sportwagens van Lamborghini en Bugatti.

Volkswagen blijft het erg goed doen op de Europese thuismarkt, maar brengt ook veel wagens aan de man in de Verenigde Staten, in China en in de rest van Azië.

Opvallend is dat General Motors uit de Verenigde Staten aanknoopt met de tweede plaats en een verkoop van 7;2 miljoen auto's. Drie jaar geleden moest GM nog gered worden door de overheid en fors afslanken. Sinds kort is het bedrijf opnieuw op de beurs genoteerd.

Op de derde plaats komt de Frans-Japanse alliantie van Renault-Nissan, goed voor 6,8 miljoen auto's.

Twee jaar geleden werd het Japanse Toyota nog de grootste autoproducent, maar dat merk zou nu terugvallen tot de vierde plaats met 6,7 miljoen. Toyota heeft de voorbije jaren echter veel auto's moeten terugroepen wegens technische problemen en de productie is ook verstoord door de zware aardbeving in Japan eerder dit jaar.