VS roept ambassadeur terug uit Syrië

Washington roept zijn ambassadeur terug uit Syrië. Robert Ford was pas sinds januari op post in Damascus maar hij maakte het president Obama niet gemakkelijk. Ford leverde herhaaldelijk kritiek op het regime en verleende openlijk zijn steun aan het volksprotest.

Ford pakte herhaaldelijk uit met zijn goeie contacten met de manifestanten. Zo joeg hij het regime de gordijnen in door zelf contact te zoeken met een protestgroep die het aftreden van president Bashar Al Assad eiste. In juli van dit jaar bracht hij een bezoek aan de stad Hama, bolwerk van het anti-Assad protest. En dat terwijl Damascus Westerse diplomaten verboden had om zich nog buiten de hoofdstad te begeven.

Het resulteerde in een reeks aanvallen op de Amerikaanse ambassade en Fords privé-residentie door medestanders van Assad. Nadat in de Syrische pers recent ook enkele opruiende artikels tegen hem waren verschenen, en er bij enkele incidenten ook gewonden waren gevallen vond Washington dat de maat vol was. Ford verliet zaterdag het land.

Opluchting in het Witte Huis

In Washington wordt ongetwijfeld opgelucht ademgehaald. Ford was pas sinds januari op post in Damascus. Hij moest er het diplomatieke vacuüm vullen dat er sinds het terugtrekken van de vorige ambassadeur - in 2005 - ontstaan was. Of zijn politieke standpunten zeer naar de zin van president Barack Obama waren is maar de vraag. Obama probeert al sinds het begin van zijn bewind om de steun van Syrië te winnen in het conflict met Iran.