"Geen vergunning voor wat leger Israël versterkt"

De Vlaamse regering zal geen uitvoervergunningen geven voor producten die het Israëlische leger sterker maken. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) gezegd in een commissie van het Vlaams parlement.

Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.A) had het in de commissie over een nieuwe vliegsimulator van Barco. De Israëlische luchtmacht zou 8 dergelijke simulatoren hebben besteld bij de Amerikaanse dochteronderneming van Barco.

Volgens Roegiers ontwijkt Barco zo de Vlaamse wapenwet. Kris Peeters bevestigt het bestaan van het contract tussen Barco en het Israëlische bedrijf Elbit, maar zegt dat er nu alleen nog maar een prototype bestaat en dat Barco zich ook voor een levering aan Israël via de Verenigde Staten aan de wetgeving moet houden.