"In Syrische ziekenhuizen wordt gemarteld"

"Het Syrische regime verandert ziekenhuizen in instrumenten van onderdrukking. Patiënten worden mishandeld." Amnesty International heeft daarvoor bewijzen verzameld en publiceert die in een rapport.
Gevluchte Syriërs betogen in buurland Libanon tegen Assad.

"De Syrische overheid verandert ziekenhuizen in instrumenten van onderdrukking", schrijft mensenrechtenorganisatie vandaag in een rapport. "Het ziet ernaar uit dat het regime de ordediensten vrij spel heeft gegeven in de hospitalen." In veel gevallen zouden dokters en verplegers ook meegewerkt hebben aan de mishandelingen en de martelingen.

Net als in andere Arabische landen kwam een deel van het Syrische volk begin dit jaar in opstand tegen het regime. De betogers eisen het aftreden van president Bashar al-Assad. Maar die besloot in maart om keiharde repressie in te zetten. Het leger drukt de opstanden bloedig de kop in. Volgens de Verenigde Naties zijn daarbij al 3.000 doden gevallen.

Amnesty heeft aanwijzingen en getuigenissen van Syriërs. "Heel wat Syriërs durven niet meer naar het ziekenhuis, ook al zijn ze ernstig gewond. Mensen worden gefolterd, sommigen verdwijnen zelfs gewoon." Ook houdt de politie geregeld raids op ziekenhuizen, waarbij patiënten worden opgepakt.

"Telkens als iemand bloed nodig heeft, zitten we met een dilemma", getuigt een dokter uit Homs. "Als we naar de bloedbank bellen, die onder controle staat van Defensie, dan weet het regime welke patiënten bij ons in het ziekenhuis liggen. Zo brengen we patiënten in gevaar."

Buitenlandse journalisten worden geweerd uit Syrië en er raakt zo goed als geen informatie het land uit. Amnesty zegt dat er minstens in vier ziekenhuizen sprake is van marteling.