Azerbeidzjan voor 2 jaar in Veiligheidsraad

Azerbeidzjan is het laatste land dat dit jaar een tijdelijk zitje in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wist te veroveren. Na 17 stemrondes kreeg het land uiteindelijk een tweederdemeerderheid van de stemmen achter zich.

Vanaf januari 2012 mag het land twee jaar lang in de Veiligheidsraad zitten. De finale strijd ging tussen Azerbeidzjan en Slovenië. Na 17 stemrondes kreeg Azerbeidzjan uiteindelijk 155 stemmen (de vereiste tweederdemeerderheid) tegenover 13 stemmen voor Slovenië.

De VN-Veiligheidsraad telt 5 permanente leden (Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland). Daarnaast zijn er 10 tijdelijke zitjes die om de 2 jaar wisselen. Elk jaar worden 5 nieuwe, tijdelijke leden gekozen. Afgelopen week hebben de 193 leden van de raad al gekozen voor Marokko, Togo, Pakistan en Guatemala voor de tijdelijk beschikbare zitjes. Het vijfde zitje is dus voor Azerbeidzjan.

Elmar Mammadyarov Azerbaijani, minister van Buitenlandse Zaken in Azerbeidzjan, zei na afloop dat de overwinning niet onverwacht kwam. "Zoals jullie je kunnen inbeelden, denk ik wel dat we na 17stemrondes verwacht hadden om te winnen. Vrijdagavond en ook vandaag was de algemene tendens dat de Veiligheidsraad voor ons zou stemmen."

De Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Samuel Zbogar reageerde teleurgesteld nadat zijn land de duimen moest leggen voor Azerbeidzjan. "We zijn 11 jaar geleden in de strijd gestapt om een zitje te krijgen in de Veiligheidsraad. We geloven dat we een goede kandidaat zijn voor de VN-Veiligheidsraad. Onze campagne was altijd voor de Slovenen, voor de waarden die we vertegenwoordigen en we hebben nooit campagne gevoerd tegen de andere kandidaten. We keuren de manier waarop deze campagne gevoerd is, niet goed en we keuren ook deze stemming niet goed. Maar het huidige resultaat spreekt voor zich. Daarom trek ik onze kandidatuur weer in en ik dank alle landen die ons gesteund hebben."