Berlusconi in de tang tussen regering en EU

De Italiaanse regering is het gisteravond niet eens geworden over nieuwe maatregelen om de economie aan te zwengelen. De verhoging van de pensioenleeftijd was daarbij de splijtzwam van dienst. Premier Silvio Berlusconi moet daardoor woensdag met lege handen naar de EU.

Vanuit de eurozone kwam deze week de oproep aan Italië om sneller en ernstiger werk te maken van besparingen en hervormingen om de economie in het land uit het dal te trekken. Vooral de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel tikten Berlusconi openlijk op de vingers.

Een duidelijk gekrenkte Berlusconi hield gisteravond spoedberaad in de hoop nieuwe maatregelen te vinden om de economie te stimuleren. Berlusconi zelf denkt daarbij vooral aan het optrekken van de pensioenleeftijd tot 67 jaar. Maar coalitiepartner Lega Nord wil daar niet van weten.

De ministerraad werd na anderhalf uur beëindigd, zonder akkoord. Berlusconi zou nadien gedineerd hebben met Lega Nord-leider Umberto Bossi (eerste foto in tekst, rechts) en een aantal ministers van Lega Nord, maar ook daar kwam er geen toenadering.

Bossi lijkt niet van plan toe te geven. "Ik raak niet aan de pensioenen - die voor wat mij betreft goed zijn -, om de pensioenleeftijd op 67 te brengen, alleen  om de Duitsers te plezieren", zegt hij. "De regering is in groot gevaar", zegt de leider van de Lega Nord.

"Op zijn Berlusconiaans"

De Italiaanse premier lijkt daardoor steeds meer in de tang te zitten tussen de eisen van de Europese Unie en de problemen binnen zijn eigen regering. De achterban van de Lega Nord is de flamboyante premier al langer dan vandaag beu gezien en verdraagt niet langer van de partijtop dat die naar de pijpen van Berlusconi danst.

Het geruzie dreigt ofwel tot een breuk te leiden binnen de Lega Nord ofwel binnen de regering van Berlusconi. Hoe dan ook moet die laatste woensdag naar de EU-top met lege handen. Of niet?

"Berlusconi zal - een beetje op zijn Berlusconiaans zeg maar - een oplossing verzinnen en zal woensdag gewoon naar de Europese raad gaan met een plan van aanpak dat echter niet door de ministerraad is goedgekeurd", zegt correspondente Hedwig Van Zeedijk. "Dat plan komt van Berlusconi en is doorgesproken met een aantal ministers, maar heeft verder geen enkele wettelijke waarde in Italië."