Britse parlement houdt EU-referendum tegen

Er komt geen volksraadpleging in Groot-Brittannië over het lidmaatschap van de Europese Unie. Een aantal parlementsleden - ook van de regeringspartij - had daarom gevraagd, maar hun voorstel haalde geen meerderheid in het Britse parlement.
Voorstanders van een referendum demonstreerden gisteren nog aan het Britse parlement, maar haalden uiteindelijk bakzeil.

Groot-Brittannië is sinds 1973 lid van de Europese Unie, maar stapte nooit in de eurozone. De altijd al eurosceptische Britten kijken nu met lede ogen naar de ontwikkelingen in de eurozone. De schuldencrisis en de mogelijke negatieve gevolgen voor de euro en de hele Europese Unie - en dus ook voor de Britten zelf - deden het debat in Groot-Brittannië over het lidmaatschap van de EU weer oplaaien.

Samen met een aantal oppositieleden diende een groep uit de regeringspartij van de Britse premier David Cameron (foto in tekst) daarom een voorstel in om een volksraadpleging over de EU te houden met de vraag of Groot-Brittannië zich moet terugtrekken of niet.

Het voorstel werd gisteren echter weggestemd in het Britse parlement. 483 leden stemden tegen, 111 stemden voor. Een volksraadpleging komt er dus niet. Toch zal deze "revolte" zijn sporen nalaten binnen de Conservatieve partij van Cameron. Ongeveer een kwart van de parlementsleden van de regeringspartij - 79 om precies te zijn - stemde namelijk voor het voorstel. Cameron had nochtans expliciet verboden om dat te doen.

"Een klap in het gezicht van Cameron"

De Britse premier mag dan gerust zijn dat er geen referendum komt, hij blijft maar beter beducht voor wat er in zijn partij leeft over Europa. De revolte lijkt erop te wijzen dat de Conservatieve partij opnieuw in woelig vaarwater terechtkomt als het over de Unie gaat, net als in de jaren 90 toen John Major de plak zwaaide in Downing Street 10.

Oppositieleider Ed Miliband (Labour) omschreef de revolte als een "vernedering" voor de premier. De Nederlandse VRT-correspondente Hieke Jippes komt tot dezelfde conclusie. "Dit is echt een klap in het gezicht van Cameron en ook meteen een groot vraagteken bij hoeveel gezag hij eigenlijk nog heeft binnen zijn partij."

Cameron uitte gisteren zijn begrip voor de keuze van zijn partijleden die voor stemden, maar benadrukte dat de regering moet doen "wat in het algemeen belang is". "De Britse belangen zijn het best gediend door deel uit te maken van de EU", liet hij in een mededeling verstaan.

lees ook