Di Rupo ontvangt ministers-presidenten

Formateur Elio Di Rupo en de zes onderhandelende partijen ontvangen morgenavond de ministers-presidenten van de gewesten Kris Peeters, Charles Picqué en Rudy Demotte.

De onderhandelaars beslisten gisteren om de Hoge Raad voor Financiën (HRF) te vragen tegen vrijdag een actualisering te maken van het saneringstraject dat hij in maart had uitgetekend.

De HRF moet daarmee een beetje rust brengen in het lopende begrotingsdebat. Ook werd toen overeengekomen de regeringsleiders van de deelentiteiten uit te nodigen.

Maandag gooide MR-voorzitter Charles Michel de knuppel nog eens in het hoenderhok door te zeggen dat de deelstaten, en met name Vlaanderen, een grotere inspanning kunnen leveren in het gezond maken van de overheidsfinanciën.

CD&V-voorzitter Wouter Beke zegt intussen dat de HRF de voorbije dagen al betrokken was bij de besprekingen en dat die toen had laten weten bij de cijfers uit maart te blijven. Hij verwacht dan ook niet dat de raad vrijdag met een aanpassing van de cijfers op de proppen zal komen.

Voor de ontmoeting met de ministers-presidenten komen de onderhandelaars om 14 uur bijeen om te praten over sociaal-economische hervormingen.