Duitse satelliet valt boven Golf van Bengalen

De afgedankte Duitse röntgensatelliet Rosat is zondagmorgen boven de Golf van Bengalen de aardse atmosfeer ingedoken. Dat meldt het Duitse ruimtevaartbureau DLR. Of er brokstukken in zee zijn beland is niet duidelijk.

"Met de geslaagde terugkeer in de atmosfeer van de Rosat is een definitief einde gekomen aan een van de succesrijkste Duitse ruimtemissies", zei topman Johann-Dietrich Wörner van het DLR.

De precieze plaats van de duik in de atmosfeer werd achterhaald dankzij data van andere ruimtevaartbureaus, vooral uit de VS. Het grootste deel van de 21-jaar oude satelliet is waarschijnlijk opgebrand, maar mogelijk zijn tot 30 fragementen neergekomen in de de Golf van Bengalen (tussen India en Myanmar).

Communicatie met de satelliet was niet meer mogelijk. Als het ruimtetuig een paar minuten later was neergestort, dan hadden mogelijke brokstukken de Chinese steden Chongqing en Chengdu kunnen raken.

De Rosat werd op 1 juni 1990 gelanceerd, om de kosmos af te speuren naar bronnen van röntgenstraling. Dit is van op Aarde niet mogelijk omdat de aardse atmosfeer dergelijke straling absorbeert.

In 1990 maakte de satelliet een eerste röntgenfoto van de Maan. De telescoop stuurde ook opnames van het naburige Andromeda-sterrenstelsel naar de Aarde en ving als eerste röntgenstraling van kometen op. De Rosat registreerde zowat 80.000 kosmische bronnen van röntgenstraling en daarbovenop 600 objecten in het extreem ultraviolet.