EU roept antimaffiacomité in het leven

Het Europees Parlement heeft de oprichting goedgekeurd van een antimaffiacomité. Dat gaat zes maanden lang een rapport uitwerken, om dan aanbevelingen te doen aan de EU. Het is de bedoeling om de georganiseerde misdaad in heel Europa te onderzoeken en een wetgeving uit te werken om ze te bestrijden.

Lidmaatschap van de maffia zal in heel Europa strafbaar worden gemaakt, zodat eigendommen van verdachten in beslag kunnen worden genomen.

Er komt ook een Europese antimaffiaprocureur, en het is de bedoeling dat juridische diensten en politiediensten nauwer gaan samenwerken.

Eén van de concrete voorstellen die nu al circuleren, is dat maffiosi een strikter gevangenisregime krijgen opgelegd om te vermijden dat ze vanuit de gevangenis toch verder hun netwerk blijven leiden.

Organisaties of bedrijven die veroordeeld zijn voor maffiapraktijken zouden ook geen openbare contracten meer in de wacht kunnen slepen. Die voorstellen zijn gebaseerd op huidige antimaffiawetgeving in Italië, gaf Sonia Alfano van de liberale fractie mee.

Alfano wees erop dat de georganiseerde misdaad zich zeker niet beperkt tot Italië. De maffia, tot nu toe vooral actief in het zuiden van Italië, zijn de rest van het Europese territorium aan het veroveren, zei ze. Ze had het daarbij over "een sterke aanwezigheid aan de Spaanse kusten" en ook over "een sterke aanwezigheid van de Ndrangheta in België."

lees ook