Flinterdunne zonnepanelen in de maak

De Universiteit Hasselt werkt aan een grootschalig project om minuscule zonnecellen op flexibele dragers zoals plastic te kunnen printen. Dat is gezegd op een internationaal congres in Diepenbeek over fotovoltaïsche energiesystemen op nanoschaal.
Binnenkort duizendmaal dunner

Aan het congres nemen 180 onderzoekers uit alle uithoeken van de wereld deel.

"De siliciumplaten waar de huidige zonnepanelen uit vervaardigd worden, zijn duizend keer dikker dan de materialen waarop wij nu onze cellen kunnen kleven", legt professor Dirk Vanderzande, directeur van het Instituut voor Materiaalonderzoek, uit.

"We werken aan toepassingen waarbij de zonnecellen in een inkt worden verwerkt, die vervolgens met een gewone inkjetprinter of via zeefdruk op allerhande dragers kan aangebracht worden. Op die manier wordt het mogelijk om zonnepanelen op een rol af te drukken en grote oppervlakten ermee te bedekken."

De technologie is wel nog niet volledig rijp om op de markt te kunnen brengen. "Momenteel ligt de efficiëntie nog iets lager dan bij klassieke panelen, en is de levensduur beperkt tot vijf jaar. Als we die zouden kunnen opdrijven tot bijvoorbeeld tien jaar, zijn we zeker competitief", zegt Vandezande. Volgens hem zou de prijs van nieuwe cellen kunnen dalen tot tot 0,3 dollarcent, tegenover 10 dollar voor de gewone panelen nu.