Islamieten aan de winnende hand in Tunesië

Uit de eerste gedeeltelijke verkiezingsuitslagen blijkt dat de islamitische Ennahda-partij zo'n 40 procent van de stemmen zou halen in Tunesië. De partij wordt de grootste in 5 van de 27 kieskringen, onder meer in de stad Sfax.

Het nieuwe Tunesische parlement wordt een zogenoemde constituante, die een nieuwe grondwet zal moeten uitwerken en een nieuwe regering zal aanduiden, tot de volgende parlementsverkiezingen. 

"Ennahda is er nu voor het hele Tunesische volk, en niet alleen voor haar eigen aanhangers", zegt een partijverantwoordelijke. De overwinning van het gematigde Ennahda komt niet onverwacht, want de partij is de best georganiseerde van het land.

De verkiezingen van afgelopen zondag waren de eerste vrije verkiezingen sinds de omverwerping van het bewind van Ben Ali, begin dit jaar. Volgens de Europese waarnemers die de stembusgang hebben gecontroleerd, is alles transparant verlopen en waren er in 97 procent van de stembureaus geen problemen.