Javaanse neushoorn uitgestorven op vasteland

De Javaanse neushoorn, een bedreigde diersoort, leeft niet langer in Vietnam. Daarmee is de diersoort uitgestorven op het vasteland. Volgens het WWF en de International Rhino Foundation lopen er nu alleen nog zo'n 50 Javaanse neushoorns rond in een klein natuurpark in Indonesië.

In april 2010 is een Javaanse neushoorn dood teruggevonden in het nationaal park Cat Tien in Vietnam met een kogel in een poot. De hoorn van het dier was afgezaagd. Uit onderzoek van het WWF blijkt nu dat dit dier het laatste exemplaar was in Vietnam. Toen het dier werd gevonden, zijn monsters genomen van alle hoopjes neushoornmest die in het park te vinden waren. Uit genetische analyse blijkt dat de uitwerpselen allemaal van het dode dier waren.

Daarmee staat nu vast dat het laatste exemplaar van de Javaanse neushoorn op het Aziatische vasteland is overleden in 2010, en dat de diersoort er dus is uitgestorven. Volgens het WWF is het uitsterven van de diersoort op het vasteland het gevolg van een slecht beschermingsbeleid van de dieren.

Het WWF vindt dat er onvoldoende inspanningen gedaan zijn om de natuurlijke biotoop van de Javaanse neushoorn te beschermen en om stroperij en illegale handel tegen te gaan. "Het rapport toont aan dat er onvoldoende aan deze acties werd gewerkt", zegt Nick Cox, manager van het "Soorten Programma" van het WWF in de Mekongregio. "Het gebrek aan doortastende actie zal onvermijdelijk leiden tot het verdwijnen van nog vele andere soorten in Vietnam."

Volgens het WWF is het praktisch en economisch niet mogelijk om de diersoort opnieuw te introduceren in Vietnam. Wereldwijd leven slechts zo'n 50 Javaanse neushoorns in een natuurpark in Indonesië, de diersoort is daarmee een van de 10 meest bedreigde diersoorten.