Jongen vrijgesproken voor geweld in metrohalte

In Brussel is een minderjarige jongen die een man in de metro zes meter naar beneden zou hebben geduwd, vrijgesproken. Volgens de rechter was er onvoldoende bewijs voor de schuld van de verdachte.

In de nacht van 31 december 2009 op 1 januari 2010 werd een 22-jarige Bulgaarse student in elkaar geslagen in de Brusselse metro en vervolgens zes meter naar beneden gegooid. De jongeman kwam op de sporen terecht, waar hij bewusteloos bleef liggen, maar overleefde de klap.

De feiten werden vastgelegd door een bewakingscamera. In april 2010 gaf de federale politie de beelden vrij, in de hoop getuigen van het voorval te vinden. Op de beelden is te zien hoe vier Afrikaanse jongeren slaags raken met de Bulgaarse student. Een van hen grijpt de jongeman op een gegeven moment bij zijn riem en gooit hem over een reling.

Op de beelden zijn de gezichten van de vier jongeren even herkenbaar. De jongen die de student over de reling gooide, werd nadien opgepakt op basis van die beelden. Maar volgens de rechter zijn de beelden niet duidelijk genoeg om de schuld van de verdachte te bewijzen. De jongen werd vrijgesproken.

De minderjarige verdachte krijgt wel een werkstraf van 80 uur voor het plegen van een handtasdiefstal in mei, tijdens het proces over het metro-incident.