Khaddafi op geheime plek in woestijn begraven

Voor dag en dauw is de voormalige leider van Libië, Moe'ammar al-Khaddafi, begraven in de woestijn. Dat heeft de Nationale Overgangsraad in Libië bekendgemaakt, het bericht kon niet onafhankelijk geverifieerd worden.

De exacte begraafplaats van Khaddafi wordt niet bekendgemaakt om vandalisme te voorkomen, zo deelt de overgangsraad in een mededeling mee. Allicht wil de raad ook vermijden dat het een bedevaartsoord wordt voor Libiërs die Khaddafi nog altijd een warm hart toedragen.

Khaddafi zou samen met zijn zoon Mo'tassim en een oudgediende van het regime ten grave gedragen zijn tijdens een eenvoudige plechtigheid in aanwezigheid van een islamitische geestelijke en enkele naaste familieleden. Tot gisteren lag het lichaam van Khaddafi opgebaard in een koelcel in Misurata. Duizenden Libiërs zijn daar naartoe gereisd om het lichaam van hun ex-leider te groeten.

Moe'ammar al-Khaddafi werd vorige week donderdag doodgeschoten in de buurt van Sirte. De precieze omstandigheden van zijn dood zijn nog onduidelijk. Normaal gezien worden moslims binnen de 24 uur na hun dood begraven, maar er was discussie over de begraafplaats waardoor is beslist om de begrafenis dan maar uit te stellen met enkele dagen.

De familie had gevraagd om het lichaam van Khaddafi over te brengen naar Sirte, zijn geboortestad, maar de Nationale Overgangsraad heeft dat geweigerd. Het lichaam nog langer opgebaard houden, kon niet meer omdat het lichaam aan het ontbinden is.