Noodtoestand in Dublin na wateroverlast

In de Ierse hoofdstad Dublin is de noodtoestand uitgeroepen wegens zware overstromingen. Hevige regenval heeft ertoe geleid dat grote straten, huizen en een van de grootste shoppingcentra van de stad onder water lopen.

Het is al enkele dagen hevig aan het regenen in Ierland. Volgens de weerdiensten is er in de laatste 24 uur zelfs meer regen gevallen dan normaal gezien in een maand. Dat veroorzaakt flink wat problemen, vooral in de hoofdstad Dublin en langs de oostkust van het land.

Twee rivieren in Dublin, de Dodder en de Camac, zijn buiten hun oevers getreden. Heel wat straten, wijken en huizen in de Ierse hoofdstad staan onder water of staan op het punt om onder water te lopen. Het verkeer is grondig verstoord. Verschillende wegen staan blank en zijn onberijdbaar. Tal van pendelaars die gisteren na hun werk naar huis wilden, zagen zich genoodzaakt hun wagen achter te laten en te voet door het water naar huis te waden. In sommige buurten werden opblaasbare boten ingezet om gestrande mensen op te pikken.

Ook het openbaar vervoer ligt lam. Veel uitvalswegen van en naar Dublin zijn afgesloten. Ferry's zijn afgelast, vluchten die moesten landen in Dublin zijn omgeleid. Het stadsbestuur heeft gisteravond beslist om de noodtoestand uit te roepen. Er zijn teams uitgestuurd om zwaar getroffen huizen te ontruimen en om het water weg te pompen.

Volgens de weersvoorspellingen zou het snel ophouden met regenen.