Nucleair bedrijf FBFC in Dessel sluit

Het nucleair bedrijf FBFC gaat op termijn helemaal dicht. Dat is vanmorgen meegedeeld op een bijzondere ondernemingsraad. Op termijn verliezen zowat 150 werknemers daardoor hun job, de bonden hebben het zelfs over 180. De werknemers zijn niet verrast door de sluiting zelf, maar wel door de snelle timing.

De meeste activiteiten worden stopgezet tegen maart volgend jaar. Daarbij zouden al 120 banen sneuvelen. De MOX-afdeling en enkele bijkomende activiteiten zouden blijven bestaan tot 2015. Daardoor zouden een 30-tal mensen nog even aan de slag kunnen blijven.

Bij FBFC worden uraniumstaven gemaakt, die als brandstof voor kernreactoren moeten dienen. Maar omdat de vraag verminderd is, volstaat de vestiging in Frankrijk voor de productie.

Het personeel in Dessel had de sluiting zien aankomen, maar is wel verrast door de timing, zegt Mario Lenaerts van het ACV. "Het personeel is zeer aangeslagen door de snelheid waarmee het gebeurt. Men had eigenlijk drie jaar voorzien, maar het is al maart volgend jaar."

Na de mededeling is het personeel niet meer aan de slag gegaan. De bonden overwegen naar verluidt juridische stappen. Overigens zijn volgens hen niet 150, maar 180 banen bedreigd als de onderaanneming wordt meegeteld.