Overheid opent onderzoek naar "cadeau" van Cofidis

De Federale Overheidsdienst (FOD) Economie heeft een onderzoek geopend naar de Franse kredietverstrekker Cofidis. Die lokt klanten door bij een lening een homecinema-systeem cadeau te geven. Volgens SP.A-politicus Hans Bonte overtreedt Cofidis hiermee de wet.

Cofidis, "le Crédit par téléphone" zet de grote middelen in bij het aanbieden van leningen. Nadat het bedrijf eerder al eens gratis smartphones had aangeboden, is dat nu een homecinema-systeem. Mensen krijgen thuis een brief in de bus met het aanbod.

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bevestigde dat de overheid een onderzoek heeft gestart. "Financiële instellingen mogen geschenken geven bij het aanbieden van hun producten, maar om misbruiken tegen te gaan mag zo'n geschenk slechts 10 euro kosten of 5 procent van de waarde van het uitgeleende bedrag", zegt Van Quickenbornes woordvoerder.

Het was parlementslid Hans Bonte (grote foto) die de kat de bel aanbond. Hij heeft het over een "provocatie" door Cofidis. "Pas 6 weken geleden was er al hevige discussie over de smartphone die ze cadeau gaven, en nu doen ze er nog een schepje bovenop", zegt hij. "Op die manier vraagt Cofidis bijna naar een verstrenging van de wet."

Bonte wijst erop dat de zwakkere groepen in de samenleving vaak aan de verleiding bezwijken en een krediet opnemen dat ze niet meer kunnen terugbetalen. "De naam Cofidis komt vaak terug in OCMW-dossiers", klinkt het. Volgens Bonte is de praktijk mogelijk in strijd met de wet op de consumentenkredieten én met die op de handelspraktijken.