Protest tegen Shakespeare-film in Engeland

In de Britse regio Warwickshire is de naam van toneelschrijver William Shakespeare verwijderd van een aantal verkeersborden en naamplaatjes. De aanleiding is de release van "Anonymous", een nieuwe film die een heel ander beeld geeft van de wereldberoemde auteur.

De organisatie achter het protest is The Shakespeare Birthplace Trust. Die wil de erfenis van de beroemdste toneelschrijver ter wereld beschermen en is actief in Warwickshire, de regio rond diens geboorteplaats Stratford-upon-Avon.

Door het verwijderen van de naam van Shakespeare, wil de organisatie wijzen op het enorme belang dat de man nog steeds heeft. Ze protesteren zo tegen de film "Anonymous", waarin gesteld wordt dat Shakespeare in feite een bedrieger was en dat Edward de Vere, graaf van Oxford in de 16e eeuw, de echte auteur is van de werken. Een theorie die al enige tijd meegaat, maar waarvoor geen historisch bewijs is.

De film is van de hand van blockbuster-regisseur Roland Emmerich, die ook al "10.000 BC" en "The day after tomorrow" draaide. Vanaf vrijdag speelt de film in de Britse zalen. The Shakespeare Birthplace Trust vreest echter dat de kijkers erdoor misleid zullen worden.

"Shakespeare zit in de kern van Engelands cultureel en historisch DNA. Wat we vandaag gedaan hebben (het verwijderen van de naam) is slechts een kleine actie, maar we hopen dat het de mensen zal herinneren aan de enorme nalatenschap van William Shakespeare", klinkt het bij de organisatie.