Speciale vermelding voor "Blue bird" in Montréal

"Blue bird", de nieuwe film van de Belgische regisseur Gust Van den Berghe, heeft op het Festival du Nouveau Cinéma in Montréal een speciale vermelding gekregen in de categorie Best Feature Film in the International Selection.

Vorige week kreeg de regisseur ook al een speciale vermelding voor zijn Maeterlinck-adaptatie op het Filmfestival van Gent. "Blue bird" ging eerder dit jaar in wereldpremière op het Filmfestival van Cannes en is momenteel bij ons in enkele zalen te zien.

"Blue bird" is een vrije adaptatie van het toneelstuk "L’oiseau bleu" uit 1908 van Maurice Maeterlinck, de symbolistische schrijver van Gentse origine, die in 1911 als enige Belg ooit de Nobelprijs Literatuur kreeg. In de film gaan Bafiokadié en zijn zusje Téné op zoek naar een blauwe vogel. Onderweg hebben ze de meest vreemde ontmoetingen. Voor de opnames trok Van den Berghe naar Togo.

Het Festival du Nouveau Cinéma beschrijft zijn missie als het introduceren van unieke films en auteurscinema aan het brede publiek in Montréal.