Stijn Tormans wint eerste Grote Prijs Jan Wauters

Stijn Tormans heeft de eerste Grote Prijs Jan Wauters gewonnen. De Knack-journalist zei op de VRT-taaldag, waar de prijs werd uitgereikt, dat hij "erg verwonderd" is. "Jan Wauters is een radiomaker en ik ben een schrijver, maar iedereen hier is wel met Wauters opgegroeid."

De andere genomineerden waren Ruth Joos (Radio 1), An Olaerts (freelancejournaliste), Peter Vandenbempt (Sporza) en San F. Yezerskiy (columnist).

De prijs is vernoemd naar sportverslaggever Jan Wauters, die in 2010 overleed en herhaaldelijk werd geprezen voor zijn voortreffelijke taalgebruik. De prijs bekroont "een Nederlandstalige mediapersoonlijkheid die excelleert in het gebruik van het Nederlands en van wie het taalgebruik getuigt van een uitstekende taalbeheersing en een grote creativiteit". Thérèse Wauters, de weduwe van Jan Wauters, was de juryvoorzitster. De andere juryleden waren Chris Lomme, Annie Van Avermaet, Phara de Aguirre, Mark Uytterhoeven en Ruud Hendrickx.

Tormans heeft een schilderij van Dirk Eelen gekregen. "Ik ben geen opiniemaker", benadrukte Tormans toen hem door Marcel Vanthilt gevraagd werd waar het met de standaardtaal op de VRT naartoe moet, "maar een liefhebber van de taal van Adam en Eva." Tormans schrijft vooral reportagestukken over mens en maatschappij.

Thérèse Wauters motiveerde de keuze van de jury als volgt. "We hebben gekozen voor iemand die uitblinkt in het journalistieke werk. Iemand die heel hard aan teksten schaaft en schrapt en vijlt tot elk woord op de juiste plek staat, tot elke zin perfect in het verhaal past. Het resultaat van die noeste arbeid zijn dikwijls prachtige reportages over "gewone mensen die zo graag de held willen zijn in de film over hun eigen leven, maar onderweg ergens tegenaan botsen". "

De Grote Prijs Jan Wauters werd uitgereikt in Flagey in Brussel in het kader van de VRT-taaldag.

"Variatie binnen standaardtaal ook laten horen"

De VRT heeft tijdens de taaldag ook aangekondigd dat ze haar visie op het taalgebruik wil verfijnen. De stuurgroep Taal wil de standaardtaal blijven hanteren, maar die kan meer schakeringen bevatten, aangepast aan het programmagenre, de sprekersrol en het medium. "Net zoals de Nederlandse Taalunie erkent de VRT de variatie binnen de standaardtaal en zal ze die ook laten horen", luidt het.

Uit een peiling die de VRT liet uitvoeren bij 1.468 mediagebruikers van 14  jaar en ouder blijkt trouwens dat de Vlaamse kijker vindt dat dialect of accent in televisieprogramma's kunnen, zeker als de ernst in een programma afneemt, zoals bij fictie of in een ontspanningsprogramma. In ernstige programma's, zoals een nieuwsuitzending, verwacht de kijker wel standaardtaal.