Vermeiren verdedigt beleid Gemeentelijke Holding

Vanmiddag is in de commissie Financiën van het Vlaams Parlement een eerste hoorzitting begonnen over de teloorgang van de Gemeentelijke Holding. De voorzitter van de raad van bestuur en de gedelegeerd bestuurder worden er aan de tand gevoeld. Centraal staat de vraag hoe de beslissing er kwam om geld te lenen bij Dexia om aandelen van Dexia te kopen.
Carlos Bourgeois en Francis Vermeiren geven uitleg

De hoorzittingen in de commissie Financiën komen er op vraag van een meerderheid van de commissieleden zelf. Ze moeten een beter beeld geven over wat er de laatste jaren allemaal is gebeurd binnen de Gemeentelijke Holding.

Vandaag komen de voorzitter van de raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding, Francis Vermeiren (foto bovenaan, rechts), en de gedelegeerd bestuurder, Carlos Bourgeois (foto bovenaan, links), naar de commissie.

"Ik heb hen gevraagd om een uiteenzetting te geven over wat er de jongste jaren is gebeurd, over de schuldopbouw en ook over het vereffeningsscenario dat dit weekend is beslist", legt Eric Van Rompuy (CD&V, foto in tekst), voorzitter van de commissie, uit in "De ochtend". Andere commissieleden willen vooral weten hoe de beslissing tot stand kwam dat de Gemeentelijke Holding aandelen van Dexia zou kopen, met geld dat werd geleend bij Dexia.

Vorige week zei Vermeiren al dat de holding "quasi verplicht" werd door de regering om dat te doen. Dat gebeurde in de nacht dat Dexia voor het eerst gered moest worden, drie jaar geleden. Vermeiren blijft het beleid van de Gemeentelijke Holding verdedigen."Ik dacht dat het geweten mag zijn dat de Raad van Bestuur van de Gemeentelijke Holding, met haar woordvoerder die de voorzitter is, echt geen enkele fout heeft begaan, en zeker geen schuld heeft in wat dan ook. Als men zou spreken van fout, of als men zou vragen vandaag de dag "Zou je hetzelfde nog doen, in dezelfde omstandigheden?", zeg ik "ja" !"

Na de uiteenzetting kunnen de commissieleden vragen stellen. Van Rompuy verzekert dat de commissieleden "tot op het bot vragen zullen stellen". "Het is duidelijk dat er financiële gevolgen zijn aan deze zaak, wij vragen daar verantwoording voor en de mensen van de Gemeentelijke Holding krijgen de kans om zich te verantwoorden."

Over enkele weken komt ook Jean-Luc Dehaene, de voorzitter van de raad van bestuur van Dexia, naar een hoorzitting in het Vlaams Parlement. Die zal wel achter gesloten deuren plaatsvinden. Van Rompuy sluit niet uit dat er in de toekomst nog meer hoorzittingen zullen volgen. "We zullen deze zaak helemaal uitspitten", klinkt het. Hij wijst in dat verband ook op de hoorzittingen in het federale parlement, waar onder andere de gouverneur van de Nationale Bank aan de tand zal worden gevoeld. Die hoorzittingen starten morgen.

In Frankrijk vraagt de socialistische oppositie intussen dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt naar Dexia. De PS refereert aan de onthulling dat de Belgisch-Franse bank in 2010 een waarschuwing kreeg van de Franse toezichthouder ACP.

Voor er inderdaad een onderzoek komt, moet de rechtse meerderheid in de Franse Assemblée  nog akkoord gaan.