"Duet met Rihanna blijft voor een tijd het enige"

Coldplay heeft woensdag in Madrid de aftrap gegeven van de nieuwe tournee waarmee de groep zijn vijfde album "Mylo xyloto" aan de wereld voorstelt. Het concert werd in verschillende landen live gestreamd via YouTube, maar niet in België.
Coldplay vanmiddag in Madrid (vlnr: Will Champion, Guy Berryman, Chris Martin en Jon Buckland)

De Britse groep rond Chris Martin stond gisterenavond op het podium van Plaza de Toros de Las Ventas. Het concert werd in beeld gebracht door fotograaf en regisseur Anton Corbijn. Op Times Square in New York was het concert te volgen via vier grote LED-schermen. Via zijn website verontschuldigde de band zich bij de fans uit de landen waar er geen streaming is.

Eerder op de dag gaf de groep rond Chris Martin in Madrid een persconferentie over het nieuwe album dat, net zoals "Viva la vida", geproducet werd door Brian Eno. Chris Martin had het onder meer over zijn liedjesteksten. "Ik probeer mijn teksten altijd zo goed mogelijk te maken. Maar Will (Champion, de drummer, nvdr) vindt dat ze vooral emotioneel eerlijk moeten zijn. Volgens hem heeft dat voorrang op het poëtische aspect. Het zijn dus misschien niet de beste teksten ter wereld, maar ze zijn wel eerlijk."

Martin reageerde ook eerlijk, maar fel, toen er opnieuw vragen kwamen over de manier waarop de band omgaat met beschuldigingen van plagiaat. "Wel, dat vind ik onzin. We nemen het erg ernstig, maar het maakt me wel heel kwaad. Maar ach, zo gaat het in het leven: mensen mogen zich negatief uitlaten over een band."

Op het nieuwe album staat ook een duet met popzangeres Rihanna "Princess of China". "Zij was de enige op ons lijstje van mensen met wie we ooit wilden samenwerken", legde Martin uit. "Ik weet niet of we ooit nog een ander lijstje zullen hebben. Met haar samenwerken was onze droom en die is uitgekomen. We nemen niet vaak een duet op. Dat hebben we nu wel gedaan, maar ik denk dat dit voor een tijd het enige zal zijn."

Coldplay komt op 18 december ook naar het Sportpaleis in Antwerpen. Dat concert was meteen uitverkocht.