"Gaat niet om doorsluizen van geld naar Parijs"

"De stromen van kredieten en deposito's tussen de Franse tak en de Belgische tak zijn in evenwicht." Dat zegt Hilde Junius, woordvoerster van BNP Paribas Fortis.

De krant Le Soir pakt vandaag uit met het verhaal dat miljarden euro's van Belgische spaarders naar de Franse bank BNP werden doorgesluisd, omdat die tak in de problemen zat. Volgens Le Soir gaat het om zo'n 30 miljard euro. Dat doet denken aan het verhaal van Dexia van vorige week, toen bleek dat Dexia waarschuwingen in de wind sloeg en dat de Franse tak bepaalde risico's afwentelde op België.

"We weerleggen het bericht dat in Le Soir staat", vertelt Junius in "De ochtend" op Radio 1. "Het gaat niet om transfers of om doorsluizen van geld naar Frankrijk."

"Af en toe hebben we overschotten aan deposito's, die we dan op de markt plaatsen. In dit geval gaan die naar de moederbank BNP Paribas. We houden de middelen binnen de groep en gebruiken die waar nodig. Dat is beter dan lenen aan andere op de interbankenmarkt", legt Junius uit. "Er wordt ook op toegezien dat stromen aan kredieten en deposito's tussen België en Frankrijk in evenwicht zijn. Het gaat om een economisch verantwoorde herverdeling van de middelen."

"De situatie is anders dan bij Dexia", vertelt Junius, "omdat er daar één dochter was die enkel met kredieten bezig is (Dexia Crédit Local, red.). Wij zien erop toe dat de verhouding tussen kredieten en deposito's in evenwicht is."

Junius maakt zich sterk dat alles transparant verloopt. "Om het half jaar is er een rapport. Ik kan u de laatste cijfers geven. In juni is er voor 21 miljard euro van België naar Frankrijk gegaan, maar er is ook 19 miljard euro in de omgekeerde richting gegaan."