Berlusconi toch niet met lege handen naar Brussel

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi zal vanavond op de erg belangrijke eurotop toch enkele besparingen kunnen voorleggen. De Europese leiders hadden dat van hem geëist, maar hij kreeg tegenwind in eigen land.

Italië, de op twee na grootste economie van de eurozone, dreigt in de problemen te komen door de oplopende staatsschuld. Berlusconi kreeg daarom zondag een veeg uit de pan van Europees president Herman Van Rompuy, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy.

Berlusconi wordt verweten dat zijn regering te weinig doet om te besparen, de staatsschuld in toom te houden en de financiële markten gerust te stellen. De problemen in Italië dreigen de eurozone in een nog grotere impasse te brengen. Daarom werd van Berlusconi geëist dat hij vanavond met nieuwe besparingsmaatregelen op de proppen zou komen.

Maar terug in Rome kreeg Berlusconi daarmee problemen. Lega Nord, Berlusconi's belangrijkste coalitiepartner, wilde niet weten van een verhoging van de pensioenleeftijd. Maandagavond liep topoverleg daarover spaak. De premier zat in de tang tussen Brussel en Rome. Daarnaast reageert de Italiaanse publieke opinie ook gepikeerd op de uitbrander van de EU-leiders.

Maar spoedoverleg tussen de regeringspartijen zou gisteravond dan toch resultaat hebben opgeleverd. "Uiteindelijk hebben we iets gevonden. Nu zullen we zien wat de EU zegt", zei Umberto Bossi, de leider van de Lega Nord. Details zijn niet bekendgemaakt. Maar vanavond brengt Berlusconi een brief met maatregelen mee naar de cruciale top in Brussel. Het zou gaan om een tekst van 15 pagina's. Het is afwachten of de voorgestelde maatregelen volstaan voor de andere EU-leiders.