DE EERSTE WERELDOORLOG OP VRT EN ANDERE ZENDERS

Naar aanleiding van 11 november herdenkt de VRT de Eerste Wereldoorlog ook dit jaar met een waaier aan programma’s op radio, televisie en online.

Op 11 november 1918 maakte de Wapenstilstand een einde aan de Eerste Wereldoorlog, De Grote Oorlog. Diverse radio- en televisienetten van de VRT herdenken de Wapenstilstand met thema-uitzendingen en extra items in bestaande programma’s.

Dit ruime aanbod kadert in het project 2014-18, waarmee de openbare omroep het publiek wil informeren en sensibiliseren in de aanloop naar de herdenking van de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog.

 

dinsdag 8 november

21.10 u NIETS IS ZWART-WIT (3)  canvas

Niets is zwart-wit is een zwart-witte documentaire reeks over de Eerste Wereldoorlog. De verhalen zijn gebaseerd op dagboeken, getuigenissen en historisch onderzoek. Ze worden verteld aan de hand van archiefbeelden, foto’s, krantenknipsels en – in beperkte mate – reconstructie. Elke aflevering volgt één persoon die wordt meegesleurd in de surreële werkelijkheid van de oorlog.

Oorlogen helpen de geneeskunde vooruit, redeneren veel historici. Het slagveld is één groot laboratorium vol proefkonijnen. Kapotgeschoten lichamen om zo goed mogelijk op te lappen. Dokter zijn in oorlogstijd is alleszins geen makkelijke zaak.

De jonge Dr.Depreter moet aan het front telkens de keuze maken : ben ik militair of ben ik arts ? Als hij soldaten oplapt dan is dat alleen maar om hen terug naar het front te zien vertrekken om daar opnieuw aan flarden te worden geschoten. Dokter in oorlogstijd, het is een worsteling…
In 2010 werden reeds 2 afleveringen van deze serie uitgezonden.
 
De stem van Dr.Depreter wordt ingelezen door Jeroen Lenaerts. De commentaarstem is van Jan Hautekiet.

Bekijk de trailer

Meer info

Lees verder over medische hulpverlening aan het front

donderdag 10 november

20.00 u TERZAKE - WAT BETEKENT WAPENSTILSTAND NOG VOOR ONS ?  canvas

een reportage van Jasmin Dielens

Op 11 november 1918 kwam een einde aan de ‘Groote Oorlog’, die Europa meesleurde in een nooit geziene strijd, waarbij 9 miljoen mensen het leven lieten. Kan deze oude oorlog ons nog iets leren ? En wat betekent ‘Wapenstilstand’ nog voor ons ?
 

Herbekijk

20.45 u KOPPEN – OORLOGSTOERISME WESTHOEK FLOREERT  één

een reportage van Guy De Troyer

In de Westhoek bezoeken elk jaar zo'n 350.000 toeristen de begraafplaatsen, de slagvelden en musea over WOI. Maar liefst 4 op de 10 toeristen zijn Britten. Het oorlogstoerisme is big business, jaarlijks goed voor zo’n € 35 miljoen.
 

Herbekijk

vrijdag 11 november

10.00 u VREEMD VOLK AAN HET FRONT (HH)  één

Documentaire over de soldaten van meer dan 50 nationaliteiten die tijdens WO1 in Vlaanderen vochten. Britten en Fransen mobiliseerden hun koloniale rijken. Zo kwamen Sikhs, Punjabi’s, Gurka’s, Chinezen, Senegalezen, Algerijnen, maar ook Kongolese vrijwilligers in Vlaanderen terecht.

meer info

 

  

10.15 u CÉRÉMONIE NATIONALE DU 11 NOVEMBRE  France

Wapenstilstand ceremonie ter herdenking van het einde van WOI. Live vanuit Parijs.

 

10.50u LAST POST IEPER  (één) 

Rechtstreekse uitzending van de jaarlijkse herdenking aan de Menenpoort in Ieper. Commentaar bij de herdenking wordt geleverd door Piet Chielens, conservator van het In Flanders Field Museum en Geert Spillebeen, journalist VRT. 

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen in 2012 zal dit jaar een delegatie Britse, Franse, Duitse en Belgische Olympische medaillewinnaars aanwezig zijn op de plechtigheid. O.m. Eddy Merckx, Gaston Roelants, Robert Van de Walle en Frederik Deburghgraeve zullen de plechtigheid bijwonen.

De herdenking kan ook live gevolgd worden via www.deredactie.be

meer info


11.00 u TWEE MINUTEN STILTE BBC 2


16.00u LAST POST (Klara)

In een drie uur durend programma herdenkt Klara de Groote Oorlog met gedichten en muziek van dichters en componisten die sneuvelden, en met de schrijnende weerklank van verlatendheid biij hen die overleefden.Met muziek van o.a. Edward Elgar, Claude Debussy en Maurice Ravel, en de stemmen van o.a. Jacques Brel, Willem Vermandere en Tom Lanoye.

Meer info

 

 

 

 

20.40 u ALLEMAGNE 1918 Arte

Speelfilm van Bernd Fischerauer uit 2010 met als oorspronkelijk titel ‘ Der Gewaltfrieden’. In 1918 leidt de politieke onrust in Duitsland tot de bekendmaking van de Republiek, maar de Spartakusrevolutie wordt bloedig teruggeslagen.

 

21.06 14-18 : LE BRUIT ET LA FUREUR  RTBF/la trois

Documentaire waarin beelden afkomstig uit archieven, propagandafilms en fictiefilm ononderbroken gemonteerd worden tot één consistent verhaal.

 

23.40 PARIS 1919: UN TRAITE POUR LA PAIX  Arte

Docudrama over het ontstaan van het Vredesverdag van Versailles.
In 1919, twee maanden na het einde van de Grote Oorlog, kwamen de zegevierende presidenten, premiers, koningen en emirs bijeen in Parijs om het verslagen Duitsland te verpletteren met herstelbetalingen gebaseerd op het verlies aan levens en materiaal. Tegelijkertijd zetten de overwinnaars een leger cartografen aan het werk om nieuwe grenzen en landen op de wereldkaart te zetten.
De Canadese regisseur Cowan versneed archiefmateriaal met geënsceneerde scènes, gebaseerd op het geschiedenisboek 'Paris 1919 - Six months that changed the world' van Oxford-professor Margaret MacMillan.
 

zaterdag 12 november

15.35 u PASSCHENDAELE  één

Canadese speelfilm (2008) van Paul Gross

Nadat sergeant Michael Dunne aan het front gewond raakt en door nachtmerries achtervolgd wordt, wordt hij in Canada verpleegd. Michael begint er een relatie met Sarah, zijn verpleegster. Wegens haar Duitse afkomst speelt zij haar job kwijt. Hoewel hij astma heeft, meldt Sarah’s broer David zich als vrijwilliger. Zo hoopt hij de goedkeuring te winnen van de vader van zijn vriendinnetje. Wanneer David naar het front vertrekt, gaat Michael met hem mee. Beiden komen terecht in de hel van Passchendaele…
De film is gebaseerd op de oorlogservaringen van de grootvader van Paul Gross, die de film schreef en regisseerde, en zelf ook de hoofdrol vertolkt.

meer info
 

22.05 u THE ROYAL BRITISH LEGION – FESTIVAL OF REMEMBRANCE  BBC1

Herdenking van de wapenstilstand in de Royal Albert Hall in aanwezigheid van leden van de koninklijke familie. Met optredens van Sir Cliff Richard, Alfie Boe, Katherine Jenkins en Joe McElderry

Zondag 13 november

10.00 u THE ANDREW MARR SHOW  BBC1

Special n.a.v. Remembrance Sunday, de herdenking van Britse oorlogsslachtoffers. Gasten : voormalig minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, auteur Mary Soames en tenor Alfie Boe.

11.25 u REMEMBRANCE SUNDAY : THE CENOTAPH  BBC1

Live verslag van de plechtigheid in Whitehall ter nagedachtenis van de gesneuvelden.

14.05 u ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT  één

Legendarische oorlogsfilm (USA, 1979) van Delbert Mann

All Quiet on the Western Front is een oorlogsfilm uit 1979, gebaseerd op het boek Im Westen Nichts Neues van Erich Maria Remarque. De film is een remake van de versie uit 1930.

De film vertelt het verhaal van Paul Baumer, die aan het begin van de Eerste Wereldoorlog samen met een aantal medestudenten door zijn leraar wordt overgehaald om het vaderland te dienen. Eerst denken ze dat het een spannend avontuur zal worden, maar in de loopgraven worden ze snel geconfronteerd met de gruwelijkheid van de oorlog…

Bekijk trailer

19.00 u REMEMBRANCE SUNDAY : THE CENOTAPH  BBC2

Hoogtepunten van de herdenkingsceremonie aan de Cenotaph in het Londense Whitehall

20.00 u ANTIQUES ROADSHOW  BBC1

Speciale thema-uitzending in het teken van Wapenstilstand.

Vorig jaar deed het team van Antiques Roadshow een oproep om voorwerpen en verhalen over WOI in te sturen. Aan de hand van tal van uiteenlopende objecten reconstrueert Fiona Bruce en haar team nu een aantal opmerkelijke oorlogsverhalen, o.m. hoe een oorlogspiloot ontsnapte aan de legendarische Red Baron.
 

Woensdag 16 november

23.00 u CLEMENCEAU : CONTRE LA PAIX  France 3

Franse documentaire (2011) over de Franse oud-premier Georges Clemenceau, die tijdens WOI verschillende vredesvoorstellen van de Oostenrijkse Keizer zou hebben afgewezen.

01.10 u LA VICTOIRE EN CHANTANT  FRANCE 2

Frans-Ivoriaanse satire (1976) van Jean-Jacques Annaud. Goed voor een Oscar als Beste Buitenlandse Film in 1977.


Januari 1915, Fort Coulais in Frans-Equatoriaal Afrika. Het nieuws over de oorlog in Europa heeft het Afrikaanse vasteland met maanden vertraging bereikt. De negen Fransen in Fort Coulais menen dat het hun plicht is de wapens op te nemen tegen hun drie Duitse buren, met wie ze tot dan in goede verstandhouding leefden. 
 

Bekijk een fragment

dinsdag 22 november

21.10 u NIETS IS ZWART-WIT (4) : JEAN DERWEDUWEN canvas

Niets is zwart-wit is een zwart-witte documentaire reeks over de Eerste Wereldoorlog. De verhalen zijn gebaseerd op dagboeken, getuigenissen en historisch onderzoek. Ze worden verteld aan de hand van archiefbeelden, foto’s, krantenknipsels en – in beperkte mate – reconstructie. Elke aflevering volgt één persoon die wordt meegesleurd in de surreële werkelijkheid van de oorlog.

In 2010 werden reeds 2 afleveringen van deze serie uitgezonden.

Jean Derweduwen heeft bij het begin van de oorlog een motorfiets. En dus wordt hij koerier. Hij is een soldaat die net als alle andere soldaten vastzit in de waanzin van WOI. De generaals staan vol verbazing te kijken naar een oorlog die ze zelf niet meer begrijpen. Niemand weet nog waar de uitgang is. En Jean speelt zijn rol als radertje in die grote oorlogsmachine en probeert ongeschonden te blijven. Tot het einde, wanneer dat ook mag komen…

De stem van Dr.Depreter wordt ingelezen door Bert Vannieuwenhuyse. De commentaarstem is van Jan Hautekiet.

Meer info

Lees verder over gifgas

 

 

dinsdag 29 november

21.10 u NIETS IS ZWART-WIT (1) : GASTON (HH)  canvas

Niets is zwart-wit is een zwart-witte documentaire reeks over de Eerste Wereldoorlog. De verhalen zijn gebaseerd op dagboeken, getuigenissen en historisch onderzoek. Ze worden verteld aan de hand van archiefbeelden, foto’s, krantenknipsels en – in beperkte mate – reconstructie. Elke aflevering volgt één persoon die wordt meegesleurd in de surreële werkelijkheid van de oorlog.
 

Gaston is grenadier in het Belgische leger. Na de wapenstilstand wil hij de oorlog zo snel mogelijk achter zich laten. Maar hij merkt al gauw dat niet alleen de wereld rondom hem drastisch is veranderd. Ook hij zelf is getekend door vier jaar ellende in de loopgrachten. Hij gaat op weg naar huis en op zoek naar zichzelf door een land in totale chaos. Vluchtelingen, plunderingen, Duitse rebellen, moordpartijen en gezinsdrama’s. Het is november 1918 en België is het Wilde Westen.

De stem van soldaat Gaston wordt ingelezen door Lucas Van den Eynde ; de commentaarstem is van Jan Hautekiet.

Deze aflevering werd reeds uitgezonden op 2 november 2010.

Meer info

dinsdag 6 december

21.10 u NIETS IS ZWART-WIT (2) : AMANDUS (HH)  canvas

Niets is zwart-wit is een zwart-witte documentaire reeks over de Eerste Wereldoorlog. De verhalen zijn gebaseerd op dagboeken, getuigenissen en historisch onderzoek. Ze worden verteld aan de hand van archiefbeelden, foto’s, krantenknipsels en – in beperkte mate – reconstructie. Elke aflevering volgt één persoon die wordt meegesleurd in de surreële werkelijkheid van de oorlog.

Amandus Sticker is de burgemeester van het dorpje Reninge in de Westhoek op twee kilometer van de frontlijn. Hij probeert zijn aan flarden geschoten dorp herop te bouwen. Maar dat is niet gemakkelijk in een land dat zelf helemaal in puin ligt na de bezetting. Het is voor de oude man vechten tegen de trage papiermolens van de overheid, losgeslagen militairen en onbetrouwbaar springtuig. De oorlog is gedaan maar in de Westhoek nog lang niet.

De stem van burgemeester Amandus Sticker wordt ingelezen door Arnold Willems ; de rest van de commentaar door Jan Hautekiet.

Deze aflevering werd reeds uitgezonden op 16 november 2010.
 

meer info

burgemeester sticker

Bekijk trailer

lees ook