Drie keer meer winkeldiefstallen in drie jaar tijd

Het aantal winkeldiefstallen in ons land is in drie jaar tijd verdrievoudigd. Volgens zelfstandigenorganisatie Unizo vallen vooral kleine handelszaken ten prooi aan winkeldieven. Kleinhandelaars verliezen zo per jaar 1,5 procent van hun omzet, goed voor 140 miljoen euro.

Ondanks een lichte daling in het eerste kwartaal van dit jaar blijft het totale aantal winkeldiefstallen historisch hoog, zegt Unizo. In de eerste drie maanden van 2011 werden er 6.273 gevallen geregistreerd. Dat steeds meer kleinhandelaars winkeldieven over de vloer krijgen, komt volgens Unizo omdat grote winkels en ketens fors investeerden in beveiliging.

Unizo en haar Franstalige zusterorganisatie maken zich ook zorgen over het stijgende aantal diefstallen met geweld. Ze willen dat de nieuwe regering een aantal maatregelen treft en pleiten onder meer voor een beter vervolgingsbeleid, fiscale maatregelen voor beveiliging en meer blauw op straat tijdens de eindejaarsperiode.

Voor dat eerste wordt richting Nederland gekeken. Daar kan een winkelier door het aanvaarden van een schadevergoeding afzien van burgerlijke vervolging maar riskeert de winkeldief evengoed nog een gerechtelijke vervolging. Sedert de invoering van dat systeem is het aantal winkeldiefstallen bij onze noorderburen met 40 procent gedaald.