Duurt lerarenopleiding straks een jaar langer?

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) overweegt om, in navolging van het buitenland, alle lerarenopleidingen in Vlaanderen op academisch niveau te brengen. Dat meldt De Standaard. Het idee is ontsproten uit het "Groot Loopbanenoverleg" dat Smet al enkele maanden in stilte met de onderwijssector voert.

Nu zijn alle lerarenopleidingen nog bacheloropleidingen (3 jaar), behalve die voor het hoger middelbaar. Smet wil alle opleidingen verlengen tot vier jaar.

Smet liet zich naar eigen zeggen inspireren door het buitenland. De landen die het in de rangschikkingen goed doen, hebben volgens hem allemaal een lerarenopleiding van academisch niveau. Hij verwijst ook naar de generatie regenten die nu stilaan met pensioen gaat. "Dat zijn mensen die naar de normaalschool geweest zijn maar eigenlijk van academisch niveau waren. Het profiel van de bachelors vandaag is anders", aldus Smet in het Radio 1-programma "De ochtend".

Door bijvoorbeeld het pad van de vlakke loopbaan te verlaten, zouden meer mannelijke leerkrachten aangetrokken kunnen worden waardoor het beroep van leerkracht ook een betere afspiegeling van de maatschappij zou geven. Smet wil ook meer aandacht besteden aan de beginnende leerkracht en er zou ook een andere indeling komen waardoor studenten vooraf al zouden moeten kiezen voor welke klassen ze willen staan.

Het gaat nog niet om een ontwerp of voorstel, zegt Smet, maar om een schema dat ter discussie op tafel ligt. Maar het is meer dan zomaar een idee, benadrukt hij. Een echt plan komt er ten vroegste tegen de zomer van 2012.

"Maatregel tegen spijbelaars niet nieuw"

Smet reageerde in "De ochtend" ook op het bericht in de Gazet van Antwerpen dat het aantal spijbelaars met een vijfde zou zijn toegenomen. Volgens de krant zouden ruim 15.000 spijbelaars een brief krijgen waarin staat dat hun studietoelage ingetrokken zal worden als ze niet meer school gaan. Volgens Smet is de maatregel niet nieuw. "Dat was ook vorig jaar al zo. Maar we doen dat niet blind, we wijzen ouders op hun verantwoordelijkheid", aldus Smet.