Gewesten willen gat begroting niet vullen

De drie gewesten blijven bij hun standpunt dat ze geen extra inspanning willen leveren voor de federale begroting. Toch blijkt er een achterpoortje, maar het blijft de vraag of dat groot genoeg is.

"Vlaanderen moet méér bijdragen om de federale begroting mee in evenwicht te krijgen", zo gooide MR-voorzitter Charles Michel maandag een knuppel in het hoenderhok. De gewestregeringen reageerden boos en daarop werd de Hoge Raad voor Financiën gevraagd om een en ander te berekenen tegen vrijdag. 

Vanavond was er overleg tussen formateur Elio Di Rupo (PS), de zes onderhandelende partijen en de gewest- en gemeenschapsregeringen. Daarop hebben de deelstaten nog eens herhaald dat ze geen extra inspanningen kunnen doen. "De Vlaamse regering heeft een tegenvaller met de 265 miljoen die de ontmanteling van de Gemeentelijke Holding kost, aldus Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V).

Hoe dan ook wordt het wachten op het verslag van de Hoge Raad voor Financiën. Opvallend is ook dat MR-voorzitter Charles Michel vanavond niet ontevreden was na het gesprek met de gewesten. Er blijkt namelijk een achterpoortje te zijn waardoor de gewesten een hogere bijdrage zouden overwegen voor de pensioenen van hun ambtenaren.

Hij wil dan ook niet gezegd hebben dat hij zijn eis moet inslikken. Hij sprak van een "positieve vergadering", die maar een beginpunt is van een discussie over hoe ons land haar begrotingsengagementen tegenover Europa zal nakomen.