Huis van Harry Mulisch wordt een museum

Het huis van de Nederlandse schrijver Harry Mulisch aan de Leidsekade 103 in Amsterdam wordt een museum. Het is de bedoeling dat het pand in 2013 opengesteld wordt voor het publiek. Dat hebben het Letterkundig Museum en de Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis bekendgemaakt.

Ook de werkkamer (foto) van de vorig jaar overleden schrijver wordt toegankelijk. Die is sinds zijn overlijden in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Het is de bedoeling dat elders in het pand wisselende literaire tentoonstellingen te zien zullen zijn. Het was de wens van de schrijver zelf dat zijn werkplek een museum zou worden.

Mulisch woonde en werkte ruim 50 jaar in het huis. Volgens het Letterkundig Museum is zijn werkkamer "een gestolde weergave van zijn oeuvre. In de kamer is geen object dat niet verwijst naar zijn romans, gedichten, toneelwerk of essays. Andere voorwerpen kwamen er niet in. Zelfs de kasten bevatten alleen boeken die hij nodig had voor zijn eigen werk."

Mulisch is de auteur van romans als "Het stenen bruidsbed", "De aanslag" en "De ontdekking van de hemel".