Merkel komt naar Brussel met brede Duitse steun

In het Duitse parlement heeft bondskanselier Angela Merkel van een ruime meerderheid groen licht gekregen om haar plannen voor de uitbreiding van het Europese Noodfonds te verdedigen op de Europese top. Merkel kreeg wel geen carte blanche van de parlementsleden. De Duitsers willen niet meer bijdragen aan het fonds dan nu, en de Europese Centrale Bank mag de geldkraan niet opendraaien.

De Europese leiders zoeken een oplossing voor de schuldencrisis. Voorlopig zonder succes, een geïntegreerde aanpak van de eurozone blijft uit. Vanavond, op de tweede cruciale bijeenkomst in Brussel in vier dagen, is het erop of eronder. Dat zeggen de leiders van de eurozone zelf. Frankrijk en Duitsland hebben uiteenlopende visies en er is getracht deze te verzoenen. 

Niet alleen lopen de visies van de verschillende landen uiteen, ook in eigen land worden de politici ter verantwoording geroepen. Zo ging Merkel al meermaals fors op het rempedaal staan als ze voelde dat Europese voorstellen in Duitsland niet gelust zouden worden. Duitsland is de motor van de eurozone, maar de Duitsers hebben het gevoel dat zij moeten opdraaien voor de laksheid van andere eurolanden, Griekenland in de eerste plaats.

Merkel voelt die weerstand ook in de publieke opinie. Onder meer daarom werd vorige week beslist om niet alleen zondag, maar ook vandaag een eurotop te houden. Zo kon Merkel tussendoor de mogelijke europlannen aftoetsen in het parlement. Dat gebeurde vanmiddag.

Merkel hield een lange uiteenzetting over de Europese plannen om het noodfonds EFSF te versterken en de Duitse visie op de toekomst van de EU. Ze pleitte vooral voor een strengere controle op de begrotingen van de afzonderlijke eurolanden. Landen die zich niet aan de regels houden, zouden in extremis zelfs voor het Europees Hof van Justitie gedaagd kunnen worden. 

Merkel zei ook iets over Griekenland, ze vindt dat de Europese leiders er alles aan moeten doen om de economie in Griekenland te laten groeien. Athene zal dan moeten aanvaarden dat het voortdurend onder curatele wordt geplaatst.

"Er wordt veel gevraagd van de Grieken. Daarom moeten we respect voor hen hebben", zei Merkel in het parlement. De woorden werden op applaus onthaald. 

Na haar betoog kreeg Merkel de steun van een ruime meerderheid in het parlement om deze visie op de Europese top te gaan verdedigen. 503 van de 596 parlementsleden stemden voor, 89 tegen en 4 leden onthielden zich.

Twee beperkingen

De steun van het Duitse parlement betekent niet dat Merkel carte blanche krijgt om te onderhandelen op de Europese top. Het Duitse parlement heeft haar verboden om de Duitse bijdrage aan het noodfonds te verhogen. Duitsland geeft nu al 211 miljard euro aan het fonds, verreweg het grootste bedrag van alle bijdragende landen. De parlementsleden willen niet nog meer geld afstaan aan het noodfonds.

Het parlement heeft zich ook tegen het voorstel gekant om de Europese Centrale Bank in te zetten om de euro te redden. Veel economen pleiten ervoor dat de ECB de geldkraan openzet en obligaties van noodlijdende landen opkoopt. Ook Frankrijk pleit hiervoor. Duitsland vindt dat dat niet de rol is van de ECB.

"Laat ik het herhalen: alle modellen die steunen op een deelname van de ECB zijn van de tafel en worden vandaag niet besproken". Ook een uitspraak waarvoor Merkel stevig applaus kreeg.