Negen doden bij noodweer in noordwesten van Italië

Bij hevig noodweer in Ligurië, in het noordwesten van Italië, zijn negen mensen omgekomen en vijf anderen vermist. Overal in de streek staan straten onder water en treden rivieren buiten hun oevers. Vooral de streek van Cinque Terre is hard getroffen.

Zes dodelijke slachtoffers vielen in Borghetto Vara, een gemeente op zo'n 15 kilometer ten noordwesten van de provinciehoofdstad La Spezia. Verschillende steden in Ligurië zijn afgesloten van de buitenwereld doordat de straten er blank staan. Ook in het aanpalende Toscane viel een dodelijk slachtoffer.

Op televisiebeelden is te zien hoe het bruine rivierwater er kolkend en verwoestend zijn weg door de smalle straten zoekt. Op sommige plaatsen stijgt het waterniveau tot net onder de ramen. Volgens de weerkundige dienst viel er in enkele uren 200 tot 500 millimeter regen.

Doordat het maar blijft regenen, verloopt het werk van de hulpverleners erg moeilijk. De Italiaanse overheid heeft de inwoners van Ligurië en de aanpalende regio Toscane opgeroepen om binnen te blijven en alle niet-noodzakelijke verplaatsingen in de regio uit te stellen.

Intussen houdt de zware regenval nog steeds aan. Verwacht wordt dat het noodweer zich vandaag zal uitbreiden naar de rest van het land. In Rome staan de hulpdiensten, brandweer en civiele bescherming alvast paraat. Vijf dagen geleden werd de Italiaanse hoofdstad al getroffen door een zwaar onweer dat overal in de stad watersnood veroorzaakte.