Nokia lanceert smartphone met Windowstechnologie

De Finse gsm-producent Nokia brengt eind dit jaar twee smartphones op de markt met het besturingssysteem Windows Phone 7.5 van Microsoft. Topman Stephen Elop wil met de toestellen de strijd aanbinden tegen marktleiders Apple en Samsung.

De Canadese topman van Nokia, Stephen Elop (archieffoto), stelde de nieuwe toestellen van de Finse gsm-producent voor op het jaarlijkse evenement Nokia World in Londen. De Nokia Lumia 800 wordt in november gelanceerd in zes landen: Nederland, Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Duitsland. Het toestel biedt onder meer gratis navigatiesoftware en muziek. Het design bouwt voort op de N9. Het toestel zal ongeveer 420 euro kosten.

De Lumia 710 wordt de goedkopere Windowstelefoon van Nokia en kost ongeveer 270 euro. De toestellen zullen in België pas in 2012 in de winkelrekken liggen.

Stephen Elop maakte zich in Londen sterk dat Nokia een ongeziene promotiecampagne zal voeren om zijn nieuwe smartphones te lanceren. Er werd met spanning uitgekeken naar de eerste concrete resultaten van de samenwerking tussen Microsoft en Nokia.

In de aanloop naar Nokia World en de lancering van de toestellen met Windows Phone 7.5 haalden de Finnen dan ook alle superlatieven uit de kast. Dit moment moet immers het keerpunt betekenen voor het geplaagde Nokia, de ooit oppermachtige marktleider die het nu als uitdager opneemt tegen smartphonereuzen als Apple en Samsung.