Politie drijft "Occupy"-protesten uiteen

In de Verenigde Staten heeft de politie een eind gemaakt aan de bezetting van een plein in Oakland in Californië en van een park in Atlanta in Georgia door sympathisanten van "Occupy Wall Street". Een aantal mensen werd opgepakt en in Oakland kwam het tot rellen.

De Amerikaanse politie heeft gisterenavond traangas en rubberkogels gebruikt om anti-Wall Street-demonstranten uiteen te drijven in Oakland, nabij San Francisco, in de staat Californië. De anti-oproerpolitie arresteerde ook een aantal manifestanten. Nadat de manifestanten uiteengedreven waren, vormden ze opnieuw groepjes om eieren naar de politie te gooien. De agenten schoten daarop paintball-kogels af.

Enkele uren eerder hadden de agenten al 85 militanten opgepakt bij de ontruiming van het plein dat de betogers al een tijd bezetten. De 85 waren een harde kern die weigerde het plein te verlaten.

Ook in Atlanta, in de zuidelijke staat Georgia, heeft de politie een park ontruimd dat al zo'n drie weken bezet wordt door de "Occupy Atlanta"-beweging (kleine foto). Daar werden zo'n 40 tot 50 mensen opgepakt die weigerden het park te ontruimen.

Sinds 17 september bezetten militanten een deel van de financiële wijk van Wall Street in New York om de excessen van de financiële wereld en de toenemende ongelijkheid aan de kaak te stellen. In andere steden kreeg het initiatief navolging.