Politie en stoute oudjes slaan handen in elkaar

Het lijkt een parodie op het succesvolle programma "Benidorm bastards", toch is het voor de politie van de Britse plaats Lancashire bittere ernst. Om de overlast in de buurt een halt toe te roepen, worden zeven stoute oudjes ingeschakeld.

In een filmpje dat op internet circuleert, is te zien hoe een groep bejaarden vandalenstreken uithaalt: auto's moeten eraan geloven en ook met de bus graffiti tonen de oudjes wat ze in hun mars hebben.

Neen, het gaat niet om een plotse opstoot van grijze woede. Integendeel. Met hun overtuigende acteerprestatie doet het zevental de politie van Lancashire net een plezier. Zij maken immers van de strijd tegen sociaal ongepast gedrag sinds kort een prioriteit. En om te benadrukken dat niet alleen jongeren schuld treffen aan dit ongewenst gedrag, werden de zeven bejaarden opgetrommeld.

"Asociaal gedrag is op geen enkele leeftijd aanvaardbaar", zegt inspecteur Stuart Williams. "Met deze provocatieve campagne willen we de mensen dan ook doen nadenken over hoe ze zich in het openbaar gedragen."

De 69-jarige Tom is een van de hoofdrolspelers in het filmpje. Voor hem is het belangrijk dat mensen, jong en oud, inzien hoe dom zijn acties zijn. "Jongeren vinden ons gek gedrag leuk, maar eigenlijk zouden ze zich moeten realiseren dat dit echt niet kan."

lees ook