Project 2014-18

'2014-18 De Grote Oorlog – 100 jaar later' is de naam van het crossmediale project waarmee de VRT tussen 2014 en 2018 de 100e verjaardag van de Eerste Wereldoorlog zal herdenken.

Ook in de aanloop naar 2014 zal de VRT elk jaar in november extra aandacht schenken aan de Wapenstilstand en de Eerste Wereldoorlog, zowel op radio, tv als online. Zo wordt onder meer de herdenking van de Wapenstilstand rechtstreeks vanuit Ieper uitgezonden. Daarnaast zendt canvas elk jaar twee afleveringen uit van de documentaire reeks Niets is zwart-wit, waarin uiteenlopende aspecten van de Eerste Wereldoorlog worden behandeld. Maar ook in tal van andere radio- en tv¬-programma’s komt de herdenking van de Eerste Wereldoorlog ruimschoots aan bod. Zo participeert de VRT bijvoorbeeld in Parade’s End, een BBC/HBO-serie die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog afspeelt en voor een groot deel in Vlaanderen wordt gedraaid.

Speciale aandacht gaat naar de digitale archivering en ontsluiting van historische interviews met veteranen en andere rechtstreekse getuigen. Naast de al bestaande interviews verzamelde het project De Allerlaatste Getuigen meer dan honderd nieuwe interviews met 100-plussers die als kind zelf nog de Eerste Wereldoorlog hebben meegemaakt.

Ook tijdens de periode 2014-18 zal de VRT met een ruim aanbod aan thematische radio- en tv-programma’s aandacht besteden aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Zo wordt onder meer voor Eén een 10-delige fictiereeks geproduceerd met als titel In Vlaamse Velden.

Ook Vlaanderen herdenkt de 100e verjaardag van de Grote Oorlog

Het project “2014-18” schakelt zich in de initiatieven die de Vlaamse Regering neemt om de Eerste Wereldoorlog te herdenken.

 

 

 

 

Van 1914 tot 1918 werd een van de grootste conflicten uit de geschiedenis uitgevochten. Ook in Vlaanderen is vier jaar lang strijd geleverd. Tot vandaag vinden we hiervan getuigen in het landschap, onze cultuur en maatschappij. Tot vandaag leeft de Groote Oorlog voort in onze collectieve herinnering.

100 jaar later wil Vlaanderen de slachtoffers herdenken en het zinloze geweld van oorlog veroordelen.

100 jaar later wil Vlaanderen opkomen voor vrede en internationale samenwerking, voor vrijheid en democratie, voor universele mensenrechten en voor een tolerante open samenleving.

Meer info

 

lees ook