Protest tegen sluiting van ArcelorMittal Luik

In het centrum van Seraing is actiegevoerd tegen de sluiting van de warmelijnproductie van het staalbedrijf. Vanochtend vroeg waren drie groepen vertrokken uit Tilleur, Flémalle en Ougrée. Om 10 uur verzamelden ze aan het stadhuis van Seraing. Volgens de vakbonden stonden 8.000 deelnemers in de straten van Seraing.

Twee weken geleden maakte ArcelorMittal bekend dat het de twee hoogovens in Luik en Ougrée en de continugieterij van Chertal zouden sluiten. Ook de eigenlijke staalfabriek en de sinterfabriek moeten dicht. Alleen de koudelijnproductie zou overblijven.

Door de sluiting zijn 581 banen bij ArcelorMittal bedreigd. De procedure voor collectief ontslag is al opgestart. De vakbonden vrezen dat er nog meer banen zullen verdwijnen bij andere bedrijven in de regio die voor ArcelorMittal werken.

De vakbonden hebben vandaag verzamelen geblazen in het centrum van Seraing. Ze vragen het behoud van de warmelijnproductie. In hun toespraken haalden de vakbondsvertegenwoordigers scherp uit naar de Belgische politici. Ze werden opgeroepen om "de industrie te redden en niet de banken". Ze haalden ook uit naar de bedrijfsleiders, "die hun beloftes niet nakomen". De vakbonden kondigden aan dat er de komende weken nog acties gepland zijn, zowel in België als in de rest van Europa. 

De schatting over het aantal deelnemers aan de betoging loopt uiteen. Volgens de politie waren er zo'n 3.000 manifestanten, volgens de vakbonden 8.000. De manifestatie veroorzaakte veel verkeershinder. De betogers waren in de eerste plaats werknemers van ArcelorMittal zelf. Er waren ook vakbondsdelegaties van ArcelorMittal uit andere delen van het land, onder meer van Sidmar in Gent, de haven van Antwerpen, AB InBev, en zelfs delegaties uit Frankrijk. Ook gewone inwoners van Seraing manifesteerden mee. Handelaars, personeel van de openbare diensten en scholen waren solidair.

De vakbonden hadden de deelnemers opgeroepen tot kalmte. In het verleden liepen manifestaties van werknemers van ArcelorMittal al eens uit de hand. Deze manifestatie is zonder incidenten verlopen. Rond 11.30 uur was alles afgelopen en is iedereen huiswaarts gekeerd.