Studentenvereniging NSV wordt toch erkend

De extreemrechtse studentenvereniging NSV (Nationalistische Studentenvereniging) is opnieuw erkend als studentenvereniging aan de Gentse universiteit.

De NSV is een Vlaams-nationalistische studentenvereniging die in 1976 werd opgericht. In 1982 speelde de NSV die erkenning kwijt. Hoewel ze zich niet bindt aan een partij, is de NSV vaak een kweekvijver voor Vlaams Belangpolitici gebleken.

Eind vorig jaar kreeg de NSV de erkenning terug, maar die werd afgelopen zomer afgenomen na een procedureslag door linkse studentenverenigingen. Gisteravond heeft de Vergadering van de Konventvoorzitters de NSV dan toch definitief erkend. NSV reageert tevreden.

Door de erkenning mag de NSV gratis de universiteitslokalen gebruiken voor activiteiten en kan de vereniging rekenen op subsidies. Tegelijk valt de NSV nu ook onder controle van de dienst Studentenactiviteiten. Die kan de vereniging opnieuw schorsen bij inbreuken op de regels over geweld, racisme of discriminatie.

De kleine extreemrechtse, streng-katholieke en "Dietse" studentenvereniging Kasper kreeg geen erkenning.