Tentoonstellingen

Naar aanleiding van 11 november worden heel wat tijdelijke tentoonstellingen en evenementen rond de Eerste Wereldoorlog georganiseerd : zowel in België, Frankrijk als in Groot-Brittannië.

MUSEE DE LA GRANDE GUERRE DU PAYS DE MEAUX (F)

Op 11 november opent het “Musée de la Grande Guerre du Pays de Meaux” zijn deuren in aanwezigheid van de Franse president Nicolas Sarkozy.

In het museum wordt de uitzonderlijke privé-collectie van WOI specialist Jean-Pierre Verney ondergebracht. De collectie bestaat uit meer dan 50 000 voorwerpen en documenten: wapens, uniformen, allerhande materiaal, schilderijen, beeldhouwwerken, affiches, brieven en andere archieven. “Elle exprime l’émotion, la lassitude, la colère, la fierté, la séparation et une grande partie des nombreuses facettes révélées ou obscures de l’événement”, zegt verzamelaar Jean-Pierre Verney.

De tentoonstelling begint met de slag aan de Marne van 1914 en eindigt met die van 1918. De bezoeker maakt op die manier kennis met de evolutie van leger en maatschappij gedurende de vier oorlogsjaren.

Meer info

BERTRAND CARRIERE - CE QUI DEMEURE THEN AND NOW
Historial de la Grande Guerre, Péronne (F)

Inspiratie voor deze fototentoonstelling vond de Canadese fotograaf Bertrand Carrière in een fotoboek van een onbekende WOI soldaat. Samen met historicus Guth Desprez gaat hij op zoek naar sporen van de Canadese soldaten. Het fotoalbum dient als gids en brengt hen onder meer naar de Somme, Artois en Vlaanderen. Nu, bijna 100 jaar later, brengt de fotograaf de plaatsen en landschappen in beeld die tijdens WOI door een onbekende soldaat gefotografeerd werden.

Nog tot 4 december 2011 in Historial de la Grande Guerre, Musée de la Première Guerre mondiale /1914-1918 in Péronne.

Meer info

BREATHING FIRE - LE DRAGON DE LA SOMME
Historial de la Grande Guerre, Péronne (F)

Deze tentoonstelling is volledig gewijd aan de geschiedenis van de vlammenwerper ‘Livens ‘’. Dit vreemde, zeldzame en vreselijke wapen werd gedurende de oorlog maar 10 maal gebruikt, waarvan 9 maal aan de Somme. De vlammenwerper stond in een tunnel onder het niemandsland en werd bediend door zeven speciaal opgeleide soldaten. In 2010 begonnen archeologische opgravingen in de Engelse loopgrachten nabij het dorpje Mametz en de unieke vondsten zijn nu te zien op deze tentoonstelling.

Nog tot 11 december 2011 in Historial de la Grande Guerre. Musée de la Première Guerre mondiale/1914-1918 in Péronne.

Meer info

BURAGLIO, LA GUERRE INTIME - DESSINER/TRACER.
Historial de la Grande Guerre, Péronne (F)

De Franse kunstenaar Pierre Buraglio is al lang gefascineerd door de oorlog en de impact ervan op de menselijke natuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij door het museum ‘Historial’ uitgenodigd werd om deel te nemen aan het project ‘Dessiner-Tracer’. Op de tentoonstelling toont Buraglio zowel oud als nieuw werk. Voor het tweede deel van de tentoonstelling maakte de kunstenaar een persoonlijke selectie uit de tekeningen 1914-1918 van het museum.

Nog tot 4 maart 2012 in Historial de la Grande Guerre. Musée de la Première Guerre mondiale/1914-1918 in Péronne.

Meer info

WOMEN WAR ARTISTS
Imperial War Museum, Londen (UK)

‘Women War Artists’ toont werk van vrouwelijke kunstenaars vanaf Wereldoorlog I tot het conflict in Kosovo. De oorlog gezien door het oog van vrouwen geeft een origineel beeld van wat oorlog betekent aan het front zelf en in het dagelijkse leven thuis.
Nog tot 27 november 2011 in Imperial War Museum London.

Meer info

BURGERS OP DE VLUCHT TIJDENS DE OORLOG
Caverne du Dagron, Oulches-la-Vallée-Foulon (F)

De Caverne du Dragon, een historische site van Chemin des Dames, reconstrueert de routes van honderdduizenden burgers die voor de oorlog op de vlucht sloegen.

Nog tot 18 december 2011 in La Caverne du Dragon in Oulches-la-Vallée-Foulon.

Meer info

CONGO AAN DE IJZER
Memorial Museum Passchendaele 1917, Zonnebeke

De tentoonstelling ‘Congo aan de Ijzer’ vertelt het verhaal van Congolezen die met het Belgische leger meevochten tijdens WOI. Wie waren die soldaten? Hoe kwamen ze in het leger terecht en wat maakten ze mee? Wat gebeurde er met hen na de oorlog? Via foto’s en verloren gewaande archiefstukken geeft deze tentoonstelling een antwoord op al deze vragen.

Nog tot 30 november 2011 in het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke .

Meer info

AFSPRAAK IN NIEUWPOORT
Stadshalle, Nieuwpoort

De Eerste Wereldoorlog, de eerste gefotografeerde en gefilmde oorlog, is de grote passie van tekenaar Ivan Petrus Adriaenssens. Naar aanleiding van zijn nieuwe historische graphic novel ‘Afspraak in Nieuwpoort’ is er in Nieuwpoort een tentoonstelling. Die toont de originele tekeningen, schetsen en bronnen waar de auteur zich op gebaseerd heeft. De bezoeker maakt hierdoor kennis met de making-off van het stripverhaal.

Nog tot 4 december 2011 in de Stadshalle in Nieuwpoort.
 

Meer info

POST VOOR MEVROUW BROMLEY
Talbot House, Poperinge

In het ‘Talbot House’ in Poperinge is er naar aanleiding van het nieuwe boek ‘Post voor mevrouw Bromley’ van Stefan Brijs een tijdelijke tentoonstelling. De focus ligt op het hoofdstuk waarin Poperinge en het ‘Talbot House’ centraal staan. Want de auteur liet zich hiervoor inspireren door echte voorwerpen, documenten, foto’s en verhalen.

Nog tot 18 december in het Talbot House in Poperinge.

Meer info

STAVELE IN DE GROOTE OORLOG – ROMAIN DEPUYDT
De Moote, Stavele

Op 11 november wordt in de gemeentezaal ‘De Moote’ in Stavele het oorlogsverhaal van ‘allerlaatste getuige’ Romain Depuydt verteld. Romain Depuydt is een van de honderd (bijna-) eeuwelingen die de VRT heeft geïnterviewd voor het herinneringsproject 2014-18, 100 jaar later.

Tegelijk loopt er in de zaal ook een tentoonstelling over Stavele in de Groote Oorlog.

Van 11 november tot 13 november in De Moote in Stavele.
 

OBJETS 14-18, PASSEURSDE MEMOIRE
Mémorial Charles De Gaulle, Colombey-les-deux-églises (F)

Deze tentoonstelling besteedt aandacht aan het dagelijkse harde leven in de loopgraven. Centraal staan de gevechten en opgelopen trauma’s van de officieren en de gewone soldaten.

Nog tot 26 november 2011 in Mémorial Charles De Gaulle in Colombey-les-deux-églises.
 

Meer info

lees ook