Turkse vrouw overleeft bijna drie dagen onder het puin

66 uur nadat een aardbeving de Turkse provincie Van heeft getroffen, is in Ercis nog een vrouw van 27 levend vanonder het puin gehaald. Nadat ze die eerder geweigerd had, heeft de Turkse overheid dan toch om buitenlandse hulp gevraagd. Het dodental van de aardbeving is intussen opgelopen tot zeker 459.

De vrouw, een leerkracht van 27, zat gekneld onder de brokstukken van een ingestort gebouw. Na haar bevrijding kreeg ze onderweg naar het ziekenhuis een hartstilstand. Artsen in het ziekenhuis van Ercis konden haar nog reanimeren maar haar toestand zou kritiek zijn. Enkele uren voordien werd in Ercis ook nog een jongen van 18 gered. Maar de tijd dringt en dus werken reddingswerkers de klok rond om vermisten vanonder het puin te halen.

Nadat ze eerder buitenlandse hulp afgewezen had, heeft de Turkse overheid nu toch om hulp gevraagd. Ankara heeft zo'n 30 landen om tenten, wooncontainers en mobiele huizen gevraagd. Bij de aardbeving van zondag stortten bijna 2.300 huizen in. Tienduizenden mensen zijn dakloos.

Een van de eerste landen om te reageren was Israël, dat een luchtbrug voor noodgoederen gaat opzetten. Het eerste vliegtuig met prefabhuizen vertrekt vandaag. Dat Israël reageert, wordt door waarnemers gezien als een positief signaal. Sinds Israëlische soldaten vorig jaar 9 Turken gedood hebben bij de bestorming van een vredesvloot naar Gaza verlopen de diplomatieke relaties tussen beide landen veeleer stroef. Vorige maand stuurde Turkije de Israëlische ambassadeur nog wandelen nadat Jeruzalem geweigerd had om zich te verontschuldigen voor de militaire actie van vorig jaar.

België stuurt tenten

België gaat een tentenkamp naar Turkije sturen om de slachtoffers van de aardbeving op te vangen. In het kamp zullen in totaal meer dan 2.000 slachtoffers opgevangen kunnen worden. De tenten zijn uitgerust met verwarming, dekens en keukenfornuizen en moeten de dakloze slachtoffers tegen winterse weersomstandigheden beschermen.

Een team van B-Fast zal het tentenkamp opzetten. Dat team van een vijftiental personen "rukt zo snel mogelijk uit", zo staat in een persbericht van minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere. Die is voorzitter van de Coördinatieraad van B-Fast.